Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Česko zmiernilo prohibíciu, alkohol musí mať doklad o pôvode

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

S postupom zvoleným českou vládou pri uvoľňovaní prohibície alkoholu súhlasí aj Európska komisia.

Praha 27. septembra (TASR) - Český minister zdravotníctva Leoš Heger (TOP 09) dnes oznámil zredukovanie platných obmedzení pre predaj tvrdého alkoholu v Českej republike.

O podobe nových pravidiel vláda rozhodla v stredu, účinnosť však nadobúdajú až po ministrovom verejnom oznámení.

Vďaka uvoľneniu prohibície sa tak môže vrátiť alkohol vyrobený pred 1. januárom 2012.

Všetky liehoviny, ktoré sa vyrobili v priebehu roka 2012 až do vyhlásenia zákazu predaja tvrdého alkoholu budú musieť mať popri starých kolkoch ešte doklad o pôvode.


Preukaz bezpečnosti

Zamestnankyňa kontroluje sériu nových kolkov na české alkoholické výrobky.
Foto: TASR/AP
Takýto tzv. "preukaz bezpečnosti" a nový kolok budú musieť mať všetky novo vyrobené liehoviny. Rovnaké podmienky platia aj pre export alkoholických nápojov z ČR.

Z okolo 21 miliónov fľašiek liehovín na skladoch by sa dnešným opatrením mala vrátiť do obchodnej siete asi tretina.

Spomínaný preukaz bezpečnosti bude obsahovať informácie o pôvode liehovín a protokol o skúške bezpečnosti z akreditovaného laboratória.


Likvidácia otvorených fliaš

Foto: TASR
Fľaše, ktoré sú v reštauráciách a baroch otvorené, sa musia zlikvidovať. Výnimku tvoria len "drahé alkoholy", ktoré si bude môcť majiteľ na vlastné náklady nechať otestovať. V prípade potvrdenia nezávadnosti získa certifikát o ich bezpečnosti. Do 60 dní ho musia dostať aj predajcovia liehovín, ktoré sú v súčasnosti v skladoch. Ak to nestihnú, musia skladovaný tovar zlikvidovať. Za zlikvidovaný alkohol bude štát vracať už vybranú spotrebnú daň.


Rodné listy pre bezpečný alkohol

Ministerstvo vnútra ČR dnes zverejnilo aj podobu "rodných listov" pre bezpečný alkohol. Vo vládnom predpise na jeho stránke sa uvádza, že vo formulári musí distribútor alkoholu vyplniť druh liehu a druh destilátu, množstvo v litroch 100-percentného etanolu, číslo šarže a dátum výroby alebo objednávky. Rodný list musí ďalej obsahovať protokol o skúške z akreditovaného laboratória, obsah etanolu v objemových percentách, obsah metanolu a obsah propanolu.


Európska komisia súhlasí

S postupom zvoleným českou vládou pri uvoľňovaní prohibície alkoholu súhlasí aj Európska komisia, uviedla česká tlačová agentúra Mediafax, s odvolaním sa na oficiálne informácie od českých verejných činiteľov.

Zákaz na predaj a distribúciu tvrdého alkoholu v Česku zaviedli v polovici septembra po sérii otráv metylalkoholom. Dosiaľ zomrelo v ČR 26 ľudí, ďalší sú stále hospitalizovaní, pričom mnohí majú trvalé zdravotné následky.