Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Český exprezident Klaus v Budapešti: Masovú migráciu treba zastaviť

Exprezident Českej republiky Václav Klaus, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Český exprezident podotkol, že milióny racionálne zmýšľajúcich Európanov, väčšina Čechov, ale i on sám podporujú smelý a v Európe jedinečný postoj predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

Budapešť 21. februára (TASR) - Jediným skutočným riešením migračnej krízy je zastavenie masového sťahovania národov, povedal v stredu v Budapešti bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý spolu s Jiřím Weiglom prezentoval v budove Maďarskej akadémie vied (MTA) maďarské vydanie spoločne napísanej knihy Sťahovanie národov, s.r.o.

Podľa agentúry MTI Klaus dodal, že treba pochopiť, že Európa nepotrebuje súčasnú umelo generovanú a organizovanú migráciu. Zdôraznil, že táto kniha nekritizuje migrantov, ale európsku politickú elitu a "seba samých, pretože nemáme dosť odvahy na to, aby sme sa vzopreli vládnucemu európskemu naratívu".

Český exprezident podotkol, že milióny racionálne zmýšľajúcich Európanov, väčšina Čechov, ale i on sám podporujú smelý a v Európe jedinečný postoj predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána v otázke migračnej krízy.

Publikáciu pod maďarským titulom Népvándorlás. Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez (Sťahovanie národov. Príručka k pochopeniu súčasnej migračnej krízy) vydalo vydavateľstvo Századvég Kiadó.

Autori knihy sa vo štvrtok stretnú v maďarskej metropole aj s premiérom Orbánom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach