Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Reakcie zahraničia na výsledky summitu USA-KĽDR

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un mávajú počas historického summitu v Singapure 12. júna 2018. Foto: TASR/AP

Premiér ČR Andrej Babiš vníma stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom pozitívne a dúfa, že sa podarí odstrániť riziko vojny v regióne.

Praha 12. júna (TASR) - Česká republika víta výsledky summitu USA-KĽDR a záujem oboch strán zlepšiť vzájomné vzťahy a nastoliť trvalý mier na Kórejskom polostrove. Informovalo o tom v utorok na Twitteri české ministerstvo zahraničných vecí, ktoré uvítalo aj záväzok Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) podniknúť kroky k úplnej denuklearizácii.


Český premiér Andrej Babiš vníma stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom pozitívne a dúfa, že sa podarí odstrániť riziko vojny v regióne.

Podľa Babiša je Trump obchodník a snaží sa riešiť problémy. Český premiér uviedol, že ak sa "ten nedemokratický režim vzdá jadrových zbraní, tak to bude veľký úspech". "Na druhej strane, samozrejme, americké médiá ho kritizujú za to, že si s tým človekom, reprezentantom toho nedemokratického režimu, vôbec sadol za stôl," poznamenal Babiš.

"Myslím si, že je to pozitívne. Dúfajme, že sa to dotiahne do konca a v tom regióne tento historický problém, to latentné nebezpečenstvo vojny skončí. Škoda, že sme v minulosti neriešili takto aj niektorých iných diktátorov a nesnažili sme sa režimy zmeniť skôr vyjednávaním ako intervenciami," dodal český premiér podľa serveru Novinky.cz.

Čínsky rezort zahraničia: Malo by sa zvážiť uvoľnenie sankcií voči Severnej Kórei

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že medzinárodné spoločenstvo by malo zvážiť uvoľnenie sankcií voči Severnej Kórei. Informovala o tom agentúra Reuters po tom, ako americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un podpísali "komplexný" dokument zameraný na denuklearizáciu.

Hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang uviedol, že jeho krajina bude hrať konštruktívnu úlohu s cieľom pomáhať pri napĺňaní dohôd zo summitu. Označil pritom za veľmi dôležité a zmysluplné, že lídri USA a KĽDR viedli dialóg na rovnakej úrovni.

"Píše sa nová história a Čína to víta a podporuje. Je to tiež cieľ, ktorý je v súlade s čínskymi očakávaniami a úsilím," povedal hovorca na pravidelnom brífingu.

Na snímke sú americké a severokórejské vlajky pred začiatkom historického summitu medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským lídrom Kim Čong-unom v Singapure 12. júna 2018.
Foto: TASR/AP

Vyjadril želanie, aby Severná Kórea a USA odstránili prekážky, dospeli k vzájomnej dôvere a uskutočnili podstatné kroky k dosiahnutiu denuklearizácie a mieru na Kórejskom polostrove. "Želáme si, aby sa všetky zainteresované krajiny pridali k tomuto úsiliu a Čína zohrá svoju vlastnú konštruktívnu úlohu," dodal Keng Šuang podľa agentúry Jonhap.

Trump sa s Kimom na summite v Singapure dohodli, že Spojené štáty a KĽDR nadviažu "nové" vzťahy. V spoločnom vyhlásení oboch predstaviteľov sa uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Spojené štáty a KĽDR sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie na zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

Obaja lídri sa dohodli, že USA a KĽDR zabezpečia identifikáciu telesných pozostatkov vojnových zajatcov a okamžitú repatriáciu tých, ktoré už boli identifikované.

Rusko označilo summit Trumpa a Kima za dôležitý krok vpred

Ruská federácia vo všeobecnosti pozitívne hodnotí impulz, ktorý poskytol utorkový summit lídrov Spojených štátov a Severnej Kórey Donalda Trumpa a Kim Čong-una k riešeniu situácie na Kórejskom polostrove, ale chcela by počkať na podrobnosti o konečných dohodách. Pre agentúru TASS to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

"Momentálne nemôžeme nevítať, že sa urobil dôležitý krok vpred. Samozrejme, diabol sa skrýva v detailoch a je potrebné porozumieť špecifikám. Ale impulz, ako to chápeme, je daný," povedal Riabkov.

Podľa neho Ruská federácia, ako aj "jej čínski priatelia a ďalší účastníci" šesťstranných rozhovorov o riešení situácie na Kórejskom polostrove očakávajú, že tento formát bude opäť v kurze, čo pomôže dosiahnuť konkrétne výsledky v tomto smere.

Riabkov poznamenal, že Moskva vždy vítala akékoľvek kroky zamerané na denuklearizáciu Kórejského polostrova. "Rovnako ako predtým Ruská federácia bude mať politické, intelektuálne, praktické a kreatívne príspevky k riešeniu problémov (Kórejského polostrova)," dodal Riabkov.

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un si podávajú ruky počas historického stretnutia v Singapure 12. júna 2018.
Foto: TASR/AP

Irán: Trump môže zrušiť akúkoľvek jadrovú dohodu so Severnou Kóreou

Iránska vláda varovala v utorok severokórejského vodcu Kim Čong-una, že americký prezident Donald Trump môže zrušiť akúkoľvek jadrovú dohodu so Severnou Kóreou.

"Čelíme mužovi, ktorý odvoláva svoj podpis zo zahraničia," citovala hovorcu iránskej vlády Mohammada Bákera Nóbachta agentúra Fars. Jeho vyjadrenia boli prvými vyhláseniami zo strany Iránu po tom, ako Trump s Kimom zavŕšili svoj summit v Singapure. V ich spoločnom vyhlásení sa medziiným uvádza, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Agentúra AP pripomína, že cestou na stretnutie s Kimom Trump v nedeľu stiahol svoj podpis pod dohodou lídrov štátov skupiny G7 na ich summite v Kanade.

USA tiež v máji odstúpili od jadrovej dohody s Iránom. K nej dospeli Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - 14. júla 2015. Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, Európskej únie i Spojených štátov voči Iránu výmenou za to, že islamská republika dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

Juhokórejský prezident: Summit USA-KĽDR je začiatkom nových mierových dejín

Juhokórejský prezident Mun Če-in privítal výsledky utorňajšieho summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Nazval ho historickou udalosťou, ktorá podľa neho ukončí posledný konflikt studenej vojny, a začne písať nové dejiny mieru a spolupráce na Kórejskom polostrove. Informovala o tom agentúra Jonhap.

"Z celého srdca gratulujem a vítam úspech historického summitu USA-KĽDR," uvádza sa v Mun Če-inovom vyhlásení, ktoré prišlo niekoľko hodín po tom, čo sa v Singapure skončilo historicky prvé stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.

"Moja veľká najväčšia chvála patrí americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a predsedovi Kim Čong-unovi za ich odvahu a smelé rozhodnutie," uvádza sa ďalej vo vyhlásení juhokórejského prezidenta.

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un kráčajú počas historického summitu v blízkosti hotela Capella na singapurskom ostrove Sentosa 12. júna 2018.
Foto: TASR/AP

Šéf OSN vyzval na podporu dohody zo singapurského summitu

Generálny tajomník OSN António Guterres nazval v utorok summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una "dôležitým míľnikom" v snahe o nastolenie mieru. Zároveň vyzval na "úplnú a dokázateľnú denuklearizáciu Kórejského polostrova", informovala agentúra AP.

Hovorca OSN Stéphane Dujarric povedal, že generálny tajomník "všetky zainteresované strany vyzýva, aby využili túto významnú príležitosť".

Dujarric dodal, že Guterres pred summitom obom lídrom napísal a v utorok zopakoval, že táto "(nová) cesta si bude vyžadovať spoluprácu, kompromis a spoločný záujem".

Guterres v pondelok novinárom povedal, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) a ďalšie organizácie patriace pod OSN sú pripravené pomôcť s overovaním prípadnej denuklearizácie v Severnej Kórei, ak o to OSN požiadajú. Dodal však, že o jej pomoc musia požiadať zúčastnené strany.

EÚ a NATO privítali summit USA a KĽDR, "konečným cieľom zostáva denuklearizácia"

Európska únia víta summit USA a Severnej Kórey v Singapure ako znak toho, že diplomacia je jediná cesta na dosiahnutie mieru. Summit podľa EÚ ukazuje, že existuje nádej na dosiahnutie Kórejského polostrova bez jadrových zbraní. Podobne sa vyjadrilo aj NATO.

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová v utorkovom vyhlásení uviedla, že "tento summit bol kľúčovým a nutným krokom, aby sa mohlo ďalej stavať na pozitívnom vývoji, ktorý už nastal v medzikórejských vzťahoch".

Mogheriniová sa poďakovala predovšetkým juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi za to, že stál v čele celého vývoja situácie.

Politička zdôraznila, že konečným cieľom je stále "úplná, overiteľná a nezvratná denuklearizácia". Podľa jej slov vyhlásenie lídrov na summite v Singapure "dáva jasný signál, že tento cieľ je možné dosiahnuť".

Severoatlantická aliancia takisto víta "historické" stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una. V utorok to uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Poznamenal, že aliancia "silne podporuje" snahy o odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova.

"Kórejský polostrov bez jadrových zbraní prispeje k bezpečnosti spojencov NATO a našich partnerov v regióne a k bezpečnosti celého medzinárodného spoločenstva," uviedol podľa agentúry DPA Stoltenberg.

Steinitz: Schôdzka Trumpa s Kimom je dôležitá aj pre Blízky východ

Izraelský minister financií Juval Steinitz sa domnieva, že schôdzka amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom je dôležitá aj pre Blízky východ.

V reakcii pre agentúru AP Steinitz vysvetlil, že Severná Kórea vzdaním sa svojich jadrových zbraní vysiela "silný" signál Iránu. Dodal, že to môže zintenzívniť tlak na Irán, aby sa vzdal svojej jadrovej infraštruktúry a kapacít v tejto oblasti.

Izrael je proti dohode, ktorú Irán a šestica veľmocí uzavreli v roku 2015 a v ktorej sa režim v Teheráne zaviazal obmedziť svoj program na obohacovanie uránu výmenou za zrušenie tvrdých ekonomických sankcií uvalených na Irán. Trumpova administratíva od tejto dohody nedávno odstúpila. Obe krajiny - Izrael i USA - vyjadrili nádej, že toto rozhodnutie americkej vlády povedie k tomu, že sa všetky zainteresované strany budú zaoberať nedostatkami zmluvy a vypracujú lepší dokument.

Historickému summitu sa venovala v utorok aj izraelská tlač. Pravicový denník Maariv poukázal na to, že na amerického prezidenta "sa (doteraz) dívali s opovrhnutím", pričom však dokázal, že jeho tvrdé metódy môžu vyústiť do uzavretia historickej dohody podľa amerických podmienok. "Svet zostal s otvorenými ústami," konštatuje denník.

Centristicko-ľavicový denník Haarec sa domnieva, že po tom, ako sa uzavrie severokórejský problém, sa Trump začne venovať Iránu. Dohoda s KĽDR podľa Haarecu dáva "krídla jastrabom v americkej administratíve, ktorí si želajú vyrovnať účty s islamskou republikou".

Iný komentátor tohto denníka poukazuje na to, že Trump vo vzťahu ku KĽDR použil dobrú taktiku - ukázalo sa, že "tlak funguje". Ak zmluva s KĽDR "prinesie ovocie", napätie v Iráne vzrastie a možno to povedie k víťazstvu prívržencov rokovaní.

CTBTO víta pozitívny a priamy dialóg medzi lídrami USA a KĽDR

Vo Viedni sídliaca Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) v utorok privítala "pozitívny a priamy dialóg" medzi lídrami USA a Severnej Kórey a ponúkla svoju podporu pri verifikovaní plnenia dosiahnutých dohôd.

Výkonný tajomník CTBTO Lassina Zerbo podľa agentúry AP súčasne vyjadril nádej, že utorkový summit "bude základom pre pokrok pri overiteľnej denuklearizácii Kórejského polostrova".

Zerbo dodal, že ak CTBTO dostane pozvanie, "podporí akékoľvek overovacie činnosti na trvalé zatvorenie jadrového skúšobného zariadenia Pchunggje".

CTBTO bola založená pred viac ako 20 rokmi, aby monitorovala dodržiavanie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. Táto zmluva však zatiaľ nemá právnu účinnosť, keďže kľúčové štáty ju zatiaľ neratifikovali.

V spoločnom vyhlásení podpísanom po summite v Singapure sa Trump a Kim zaviazali, že KĽDR bude pracovať na úplnej denuklearizácii a USA jej za to poskytnú bezpečnostné záruky.

Spojené štáty a Severná Kórea sa tiež zaviazali, že spoločne vyvinú úsilie o zabezpečenie trvalého mieru na Kórejskom polostrove.

Išlo vôbec o prvé osobné stretnutie úradujúceho amerického prezidenta so severokórejským vodcom.