Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Český šéf diplomacie odovzdal Su Ťij ružu z hrobu Václava Havla

Foto: TASR/AP

Bývalý disident, československý a český prezident Václav Havel sa so Su Ťij nikdy osobne nestretol.

Neipyito 19. júla (TASR) - Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg v Mjanmarsku v utorok slávnostne odovzdal bývalej disidentke a súčasnej poslankyni Aun Schan Su Ťij ružu z hrobu exprezidenta Václava Havla zaliatu v skle.

Šéf českej diplomacie zároveň pozval nositeľku Nobelovej ceny za mier na návštevu ČR, politička sľúbila prísť čo najskôr. Informoval o tom denník Mladá fronta Dnes.

"Myšlienky Václava Havla ma viedli v časoch neslobody. Významná časť mojej Nobelovej ceny za mier patrí jemu," uviedla Su Ťij. "Svoj zápas za demokraciu nepovažujem za obeť. Rozhodla som sa preň slobodne," dodala. Politička strávila v rokoch 1989-2010 celkovo 15 rokov v domácom väzení.

Bývalý disident, československý a český prezident Václav Havel sa so Su Ťij nikdy osobne nestretol.

Minister Schwarzenbergem pricestoval do bývalej Barmy rokovať s vládnucimi predstaviteľmi a pozdraviť Su Ťij, ktorá predstavuje symbol boja za slobodu.

"Sála z nej pôvab, kúzlo, má neobvyklý zmysel pre humor. Stretol som mnohé slávne a dôležité osoby, ale ona ma dostala svojou bezprostrednosťou," opísal svoj zážitok šéf českej diplomacie.

Na ceste Mjanmarska za slobodou a prosperitou môže Praha podľa českých diplomatov konkrétne pomôcť v zdravotníctve, napríklad poskytovaním štipendií pre študentov medicíny, uviedla webstránka idnes.cz.