Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Českým firmám chýba minimálne 300.000 ľudí

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na trhu práce sa stále častejšie objavujú predátorské praktiky pri preťahovaní zamestnancov do iných firiem,

Praha 12. mája (TASR) - Českým firmám chýba minimálne 300.000 zamestnancov, teda väčší počet, než ukazujú oficiálne štatistiky úradu práce. Štát preto prichádza o desiatky miliárd korún. Uviedla to tento týždeň Hospodářská komora (HK) ČR. Upozornila aj na to, že na trhu práce sa stále častejšie objavujú predátorské praktiky pri preťahovaní zamestnancov do iných firiem, informoval server novinky.cz.

Pre rekordný počet neobsadených pracovných miest dochádza podľa komory v českej ekonomike k obrovským škodám. Len štátna pokladnica prichádza tento rok najmenej o 84 miliárd Kč (3,29 miliardy eur) na daniach a odvodoch. Ak sa k tomu pripočíta spotreba zamestnancov aj to, že vďaka týmto ľuďom by firmy mohli prijímať viac zákaziek, česká ekonomika by rástla omnoho rýchlejšie.

"Ak by sa zamestnávateľom podarilo obsadiť v súčasnosti všetky voľné pracovné miesta, len na odvodoch zamestnancov a zamestnávateľov a daniach zo mzdy by si štátna pokladnica polepšila o viac než 67 miliárd Kč a o ďalších 17 miliárd Kč na nepriamych daniach, ako je DPH," uviedol hovorca komory Miroslav Diro.

Komora okrem toho upozornila, že problém s obsadzovaním pracovných miest je omnoho väčší, než sa referuje. Úrady práce evidovali v apríli 267.107 voľných pracovných miest, podľa HK ČR však zamestnávateľom v skutočnosti chýba minimálne o 40.000 zamestnancov viac.

Navyše, komora zaznamenáva zvýšený výskyt predátorských praktík pri preťahovaní zamestnancov do iných firiem. Objavujú sa prípady, keď sa zamestnanci nechajú preplatiť a prejdú k inému zamestnávateľovi bez toho, aby v pôvodnej firme dali výpoveď. Najmä zo západnej časti krajiny odčerpáva súkromnému sektoru pracovníkov Nemecko, ktoré tiež rieši problém vysokého počtu voľných pracovných miest.

Konkurentom súkromnej sféry je aj verejný sektor. Štát len za posledných päť rokov vysal z trhu práce 30.000 ľudí. Súkromný sektor by bol pritom ochotný zamestnať dve tretiny zamestnancov, ktorí sú platení zo štátneho rozpočtu, čo by rovnako znamenalo nemalý prínos pre ekonomiku.

Hospodárska komora preto v rámci Režimu Ukrajina zabezpečila firmám od augusta 2016 zhruba 15.000 kvalifikovaných pracovných síl z Ukrajiny minimálne s výučným listom, prevažne remeselníkov. O Ukrajincov má záujem už okolo 2000 firiem mesačne.

Podľa členov HK ČR však do Česka stále viac mieria aj cudzinci z krajín Európskej únie. Okrem Slovákov ide najčastejšie o občanov Španielska, Grécka a Talianska, teda krajín, kde zápasia s vysokou mierou nezamestnanosti. Väčšinou nastupujú na technicky orientované pozície.

(1 EUR = 25,506 CZK)