Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Chorvátsku aj Čiernej Hore stále vyčíňajú lesné požiare

Žena si šatkou zakrýva nos pred dymom z lesného požiaru v mestečku Srinjine na pobreží Dalmácie, neďaleko mesta Split, 17. júla 2017. Foto: Lesné požiare v Chorvátsku

Slováci zatiaľ v súvislosti s požiarmi v Európe o pomoc nežiadali.

Split/Podgorica 18. júla (TASR) - Situácia v okolí chorvátskeho Splitu, ktorý bol dnes v ohrození lesnými požiarmi, sa vo večerných hodinách upokojila.

Plamene, ktoré vyčíňali na predmestiach mesta, sa podarilo dostať pod kontrolu i za pomoci posádok hasiacich lietadiel, ktoré využili priaznivé meteorologické podmienky a od rána sa zapojili do úsilia zlikvidovať ohniská požiarov.

Ako informovali chorvátske médiá, večer horelo už iba v pohorí Mosor, ležiacom medzi Splitom a ústím rieky Cetina pri Omiši. Tamojší požiar však neohrozuje ani ľudí, ani objekty.

Prioritnou úlohou hasičov je teraz udržať potenciálne zdroje požiarov vo vlhkom stave a zabrániť tak opätovnému zbĺknutiu plameňov.

V pondelok v neskorých večerných hodinách sa príslušníkom hasičského zboru a ozbrojených síl podarilo zabrániť rozšíreniu požiarov až na územie mesta Split, následne sa situácia postupne zlepšovala.



Čiernohorskí hasiči mali pri likvidácii lesných požiarov, ktoré od nedele vyčíňajú na polostrove Luštica, dnes do činenia s dvoma novými ložiskami.

Plamene sa už ráno priblížili na vzdialenosť 100 metrov k obci Djuraševiči, kým popoludní sa v ohrození ocitli občania v letovisku Krašiči.

Ako informovala verejnoprávna televízia RTCG, priaznivé počasie umožnilo dnes nasadiť aj hasiace lietadlá, navyše boli nasadené na likvidáciu požiarov všetky dostupné prostriedky. Napriek tomu však televízia označila situáciu za dosť chaotickú a poukázala na notorické problémy tamojších hasičov, nízke a oneskorene vyplácané mzdy, nedostatok ľudí a neadekvátnu technickú vybavenosť.

Z letiska v Tivate prišla správa o prílete dvoch veľkokapacitných lietadiel typu Canadair z Ukrajiny, ako aj vrtuľníka zo Švajčiarska, ktoré by mali pomôcť v boji s lesnými požiarmi v Čiernej Hore. Balkánska krajina požiadala o pomoc pri likvidácii požiarov medzinárodné spoločenstvo.

Šírenie požiaru ohrozujúceho Split zastavili; Čierna Hora žiada EÚ o pomoc



Čierna Hora požiadala Európsku úniu o pomoc pri boji s viacerými lesnými požiarmi, oznámili dnes miestni predstavitelia. V susednom Chorvátsku sa medzitým hasičom za pomoci vojakov podarilo zastaviť šírenie požiaru, ktorý ohrozoval Split.

Plamene sa pri Splite dostali až na východné predmestia tohto druhého najväčšieho chorvátskeho mesta. Požiar od svojho vzniku v skorých pondelkových hodinách zničili medzi Splitom a Omišom 4500 hektárov lesa a ďalších porastov.

V pondelok neskoro večer príslušníci hasičského zboru a armády zabránili tomu, aby sa požiar dostal do samotného Splitu, a do dnešného dopoludnia sa situácia výrazne zlepšila, uviedol starosta Splitu Andro Krtulovič Opara.




"Situácia sa normalizovala, keď vietor ustál, a dostali sme aj pomoc vo forme hasičských lietadiel. Situácia je oveľa lepšia než včera večer. Teraz pracujeme na obnovení dodávok vody a elektriny do postihnutých oblastí," citovala starostu agentúra Reuters.

Miestna nemocnica oznámila, že zdravotnícku pomoc vyhľadalo pre zranenia utŕžené pri požiari 16 ľudí.

Do mesta dnes cestoval zhodnotiť situáciu chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. Keďže ohne vypukli v priebehu len niekoľkých hodín na 20 rôznych miestach, chorvátske médiá špekulujú, že ich spôsobili podpaľači.

V Čiernej Hore ministerstvo vnútra oznámilo, že hasiči sa snažia uhasiť viacero lesných požiarov ohrozujúcich pobrežné mestá. Tamojšie úrady podľa rezortu požiadali o podporu zložky civilnej ochrany EÚ.

Požiare v Čiernej Hore zúria už niekoľko dní, podľa aktuálnych informácií agentúry DPA ich už tiež dostali pod kontrolu. Vojaci pomáhali s hasením na polostrove Luštica neďaleko mesta Tivat. V pondelok museli z tohto polostrova evakuovať do bezpečia viac než 100 turistov.

Slováci zatiaľ v súvislosti s požiarmi v Európe o pomoc nežiadali



Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nezaznamenalo žiadneho Slováka, ktorý by sa obrátil so žiadosťou o pomoc na zastupiteľský úrad SR v Chorvátsku, Čiernej Hore či Taliansku v súvislosti s požiarmi, s ktorými krajiny v súčasnosti bojujú.

"V súvislosti s požiarmi v Chorvátsku je naša konzulka v Záhrebe v kontakte s hasičskými zbormi, policajnými hliadkami ako aj priamo s mnohými slovenskými turistami. Môžeme konštatovať, že zatiaľ je všetko pod kontrolou a nie sú ohrození žiadni slovenskí občania." Uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček.

V kontexte lokálnych požiarov v Čiernej Hore Skoček potvrdil, že väčšinu z nich sa už podarilo dostať pod kontrolu, s výnimkou niektorých vo zväčša neobývaných prímorských oblastiach. Čierna Hora požiadala Európsku úniu o pomoc pri boji s viacerými lesnými požiarmi.

"Pokiaľ ide o Taliansko v Campanii, na Sicílii, na Sardínii a v Toskánsku vzbĺklo cez víkend niekoľko požiarov, pre ktoré museli v Toskánsku evakuovať niektoré kempingy. Žiadni občania Slovenska v súvislosti s týmito prírodnými vyčíňaniami nepožiadali náš zastupiteľský úrad v Ríme o pomoc a neboli hlásení ani žiadni zranení," konštatoval Skoček.

Slovenským turistom, ktorí sú už na mieste pobytu, rezort odporúča sledovať miestne médiá a riadiť sa pokynmi miestnych orgánov. Občanom, ktorí ešte len vyrážajú na cesty, odporúča zistiť si aktuálnu situáciu telefonátom do príslušného ubytovacieho zariadenia alebo v ich cestovnej kancelárii. "Najmä pri požiaroch môže totiž zmena vetra spôsobiť rýchlu zmenu lokálnej situácie," dodal.

.

Obrovský požiar v obci Podstrana na pobreží Dalmácie, osem kilometrov od mesta Split, 18. júla 2017. Ničivé lesné požiare, ktoré postihli Dalmáciu, ohrozujú aj osídlené oblasti, povedal dnes chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. Zdôraznil, že všetci zainteresovaní sa snažia zabrániť vzniku väčších škôd.
Foto: Lesné požiare v Chorvátsku


Dym stúpa k oblohe počas požiaru v mestečku Srinjine na pobreží Dalmácie, neďaleko mesta Split, 17. júla 2017. Ničivé lesné požiare, ktoré postihli Dalmáciu, ohrozujú aj osídlené oblasti, povedal chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. Zdôraznil, že všetci zainteresovaní sa snažia zabrániť vzniku väčších škôd. Podľa chorvátskeho spravodajského portálu Index.hr v meste Srinjine zhorela materská škola a niektoré mestá, ktoré zasiahol požiar, zostali bez dodávok vody a elektriny. Plamene zachvátili množstvo lesných i trávnatých porastov.
Foto: Lesné požiare v Chorvátsku


Špeciálne hasičské lietadlo Canadair CL 415 vypúšťa vodu na horiaci porast pri mestečku Srinjine na pobreží Dalmácie, neďaleko Splitu 18. júla 2017.
Foto: Lesné požiare v Chorvátsku


Hasičské autá odchádzajú z okolia mestečkua Srinjine na pobreží Dalmácie, neďaleko Splitu 18. júla 2017.
Foto: Lesné požiare v Chorvátsku