Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína odmietla požiadavku Trumpa na prerokovanie dohody s Iránom

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump predĺžil v piatok dočasné neuplatňovanie amerických sankcií voči Iránu, čím historickú jadrovú dohodu z roku 2015 ponechal v platnosti ešte najmenej niekoľko mesiacov

Peking 14. januára (TASR) - Čínska vláda vyzvala v sobotu všetky strany jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, aby dodržiavali svoje záväzky, pričom odmietla požiadavku amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby bola táto dohoda opätovne prerokovaná.

Dokument, ku ktorému dospeli Irán a šesť svetových veľmocí vrátane Číny a USA, sa "nezrodil ľahko" a všetky dotknuté strany by mali "brať do úvahy väčší obraz a dlhodobý záujem", citovala agentúra DPA z vyhlásenia hovorcu čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchanga. Dohoda je podľa neho kľúčom k udržaniu mieru a stability na Blízkom východe a Čína tiež odmieta v tejto záležitosti jednostranné sankcie.

Peking týmto spôsobom reagoval na Trumpovo vyhlásenie, že ak európski spojenci neupravia v jadrovej dohode s Iránom niektoré "závažné nedostatky", o niekoľko mesiacov od nej Washington odstúpi.

Trump predĺžil v piatok dočasné neuplatňovanie amerických sankcií voči Iránu, čím historickú jadrovú dohodu z roku 2015 ponechal v platnosti ešte najmenej niekoľko mesiacov. Americký prezident však varoval, že zo strany USA ide o tretie a zároveň posledné predĺženie, ak nedôjde k vykonaniu zmien v uvedenej dohode.