Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína si v súvislosti s Hongkongom predvolala nemeckého veľvyslanca

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že nemecký veľvyslanec v Pekingu bol predvolaný na čínsky rezort diplomacie.

Berlín 11. septembra (TASR) - Čína si v stredu oficiálne predvolala nemeckého veľvyslanca v Pekingu. Zároveň pohrozila, že pondelkové stretnutie nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa a hongkonského prodemokratického aktivistu Joshuu Wonga v Berlíne bude mať negatívne následky na vzťahy medzi Čínou a Nemeckom.

Čínsky veľvyslanec v Nemecku Wu Kchen povedal, že Peking je uvedeným "incidentom" hlboko znepokojený, informovala agentúra DPA.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že nemecký veľvyslanec v Pekingu bol predvolaný na čínsky rezort diplomacie.

Čínska vláda viackrát požiadala, aby Wongovi nepovolili vstup do Nemecka. Stretnutie tohto aktivistu s Maasom bude mať podľa Pekingu negatívne následky na bilaterálne vzťahy medzi Čínou a Nemeckom.

"Chcem zdôrazniť, že Hongkong patrí Číne a záležitosti Hongkongu podliehajú vnútornej politike Číny," povedal čínsky veľvyslanec Wu Kchen.

Wong a Maas sa stretli v pondelok na podujatí organizovanom nemeckým denníkom Bild. Počas krátkeho prejavu mladý hongkonský aktivista prisľúbil, že bude "protestovať dovtedy, kým nebudú v krajine slobodné voľby".

Joshua Wong v stredu na tlačovej konferencii v Berlíne vyzval nemeckú vládu, aby verejne odsúdila násilie a zneužívanie moci počas prebiehajúcich protestov v Hongkongu.