Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

15. výročie vrátenia Honkongu Číne sprevádzali búrlivé oslavy

Honkongské oslavy 15. výročia vrátenia tejto bývalej kolónie pod čínsku vládu Foto: TASR/AP

Britskú kolóniu Hongkong vrátili pod čínsku vládu v roku 1997 na základe miniústavy, ktorá zaručuje väčšiu demokraciu ako majú ľudia v pevninskej Číne.

Hongkong 29. júna (TASR) - Čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa čakalo "búrlivé" prijatie, keď dnes letecky pricestoval do Hongkongu na oslavy na počesť 15. výročia vrátenia tejto bývalej britskej kolónie pod čínsku vládu.

Prezidentovo lietadlo Air China pristálo v Hongkongu a začiatok trojdňovej návštevy lídra poznamenala tropická búrka nad mestom, ktoré má 7,1 milióna obyvateľov a tisíce návštevníkov, pripravených zúčastniť sa na protestných pochodoch a demonštráciách.

Chu Ťin-tchaa privítal na letisku odchádzajúci šéf hongkonskej vlády Donald Tsang a jeho nástupca Liang Čen-jinga, ktorý nastúpi do úradu v nedeľu, deň po výročí odovzdania Hongkongu Číne.

Čínsky prezident po prílete vyjadril nádej, že počas návštevy "porozumie životu a očakávaniam hongkonského ľudu".

Chu sa má podľa plánu dnes večer zúčastniť na uvítacom bankete, po ňom bude v sobotu nasledovať varietné predstavenie a v nedeľu inaugurácia Leunga za predsedu miestnej vlády - Výkonnej rady.

Prezidentovu návštevu však budú narušovať protesty Hongkončanov, nespokojných so svojou vládou, vymenovanou Pekingom, a tiež s narastajúcim vplyvom Číny v meste.

Demonštranti plánujú protestovať pred miestom konania dnešného večerného banketu a vyzvú Chu Ťin-tchaa na dôkladné vyšetrenie smrti disidenta Li Wang-janga, ktorého našli 6. júna obeseného v nemocnici v čínskej provincii Chu-nan.

Do nedeľného protestného pochodu sa podľa očakávania zapoja desaťtisíce ľudí. Budú demonštrovať proti celej škále káuz a problémov, vrátane väčšej demokracie pre Hongkong, a tiež za podniknutie opatrení na odstránenie rozdielov medzi bohatými a chudobnými v Hongkongu.

Britskú kolóniu Hongkong vrátili pod čínsku vládu v roku 1997 na základe miniústavy, ktorá zaručuje jeho občanom obmedzenú demokraciu a väčšie slobody, než majú ľudia v pevninskej Číne.