Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čínski vedci: Testovací komplex KĽDR môže byť po zrútení nepoužiteľný

Čínski vedci dospeli k záveru, že severokórejský podzemný komplex Pchunggje určený na testy jadrových zbraní sa čiastočne zrútil, vďaka čomu je pravdepodobne nepoužiteľný. Foto: TASR/AP

Po poslednom teste vlani v septembri zasiahla túto lokalitu séria dotrasov, ktoré podľa presvedčenia seizmológov spôsobilo zrútenie časti vnútrajška hory.

Peking/Pchjongjang 26. apríla (TASR) - Čínski vedci dospeli k záveru, že severokórejský podzemný komplex Pchunggje určený na testy jadrových zbraní sa čiastočne zrútil, vďaka čomu je pravdepodobne nepoužiteľný. Vo štvrtok o tom informovala spravodajská stránka britskej stanice BBC.

Testovacie stredisko v Pchunggje, v horskej oblasti na severovýchode krajiny, sa použilo od roku 2006 pri šiestich jadrových skúškach. Tie sa robia v systéme podzemných tunelov vyhĺbených pod horou Mantapsan.

Po poslednom teste vlani v septembri zasiahla túto lokalitu séria dotrasov, ktoré podľa presvedčenia seizmológov spôsobilo zrútenie časti vnútrajška hory.

Vodca izolovanej, stalinistickej Severnej Kórey Kim Čong-un v sobotu 21. apríla oznámil, že pozastavuje jadrové a raketové skúšky svojej krajiny.

Toto prekvapujúce vyhlásenie prišlo pred historickými rozhovormi s Južnou Kóreou a s USA. Kim sa s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom stretne už tento piatok a rozhovory s americkým prezidentom Donaldom Trumpom by sa mohli uskutočniť začiatkom júna.

Najnovší záver výskumu Čínskej vedeckotechnickej univerzity (USTC) má byť v najbližších dňoch zverejnený v časopise Geophysical Research Letters, ktorý patrí Združeniu amerických geofyzikov (AGU).

Vedci dospeli k záveru, že osem a pol minúty po septembrovom teste nastal "na mieste takmer kolmý pád smerom k centru jadrových skúšok".

Na webovej stránke USTC sa nachádza jednostranové zhrnutie výskumu: "Zrútenie mohlo spôsobiť, že podzemná infraštruktúra pod horou Mantapsan sa už v budúcnosti na jadrové testy nebude dať využiť."

Tieto slová sa však nenachádzajú v záverečnom dokumente, zrecenzovanom kolegami. Namiesto toho sa v dokumente píše, že "zrútenie na mieste testovania si vyžaduje neustále, pozorné monitorovanie prípadných únikov rádioaktívnych materiálov".

Tento záver potvrdzuje aj niektoré zistenia skoršej štúdie, ktorú urobila iná skupina čínskych výskumníkov a zverejnená bola minulý mesiac v spomínanom časopise Geophysical Research Letters, uviedla vo štvrtok agentúra AP.

Podľa tejto štúdie výbuch pri podzemnej skúške "vytvoril dutinu a poškodil 'komín' skál nad ňou", čo vyústilo do zrútenia.

O možnom zosuve tunela pod horou Mantapsan sa hovorí už dlho, pričom obavy vyjadrili čínski vedci už zakrátko po septembrovom rozsiahlom jadrovom teste, dodal portál stanice BBC.