Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čínsky súd zrušil trest pre blogera odsúdeného na väzenský tábor

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štátneho úradníka na dôchodku zatkli za zverejnenie krátkej básne, zosmiešňujúcej dnes už spoločensky zdiskreditovaného politika Po Si-laja.

Peking 29. júna (TASR) - Čínsky bloger Fang Chung odsúdený na rok v pracovnom tábore dnes oznámil, že súd očistil jeho meno v prípade súvisiacom s najväčším politickým škandálom v Číne za posledné roky.

Bloger uviedol, že súd v juhozápadnom meste Čchung-čching zrušil jeho rozsudok pre nedostatok dôkazov a odpykané obdobie označil za protizákonné väznenie. Bloger ďalej povedal, že bude žiadať od štátu odškodné a takisto ospravedlnenie od vlády i médií, ktoré presadzovali a obhajovali obvinenia proti nemu.

Štátneho úradníka na dôchodku zatkli za zverejnenie krátkej básne, zosmiešňujúcej dnes už spoločensky zdiskreditovaného politika Po Si-laja, ktorý tvrdo útočil na kritikov a bezhlavo obviňoval šéfov zločineckého gangu v meste Čchung-čching. Politika potom v marci odvolali z funkcie mestského šéfa komunistickej strany aj z ďalších postov. Množstvo ďalších ľudí, odsúdených počas pôsobenia Po Si-laja vo funkciách, údajne takisto bude žiadať zadosťučinenie a odškodné.