Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Clintonová obvinila sýrsku vládu z cynických útokov

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.Foto: TASR/AP

Ako "cynické" označila počínanie sýrskeho prezidenta, ktorý prijal Kofi Annana v čase, keď sýrska armáda začala nové útoky proti mestu Idlib a pokračovala v útokoch na mestá Hamá, Homs a Rastán.

New York/Ženeva 12. marca (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes obvinila sýrskeho prezidenta Bašára Asada z cynického spustenia nových vojenských útokov, ku ktorým došlo počas jeho víkendového stretnutia s vyslancom OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofim Annanom.

"Odmietame porovnávanie úkladných vrážd páchaných vládnou vojenskou mašinériou s činmi civilistov, ktorí sú v obkľúčení prinútení k sebaobrane," vyhlásila Clintonová pred Bezpečnostnou radou OSN. Ako "cynické" označila počínanie Asada, ktorý prijal Annana v čase, keď sýrska armáda začala nové útoky proti mestu Idlib a pokračovala v útokoch na mestá Hamá, Homs a Rastán.

Vyšetrovatelia OSN medzičasom v Ženeve vyhlásili, že sýrska vláda vystavila civilistov "kolektívnemu trestu" a vládne sily sú obviňované z vykonávania popráv a hromadných zatýkaní v štvrti Báb Amr zničeného mesta Homs.

V prejave pred Radou OSN pre ľudské práva (UNHRC) Paulo Piheiro v mene nezávislého panelu povedal, že páchatelia takých zločinov musia čeliť spravodlivosti. Podozrivých nemenoval.

"Sila, ktorú vláda použila proti ozbrojeným skupinám, často viedla ku kolektívnemu trestaniu civilistov," povedal Pinheiro na zasadaní 47-členného fóra v Ženeve. "Tí, ktorí odtiaľ ušli, hlásili hromadné popravy a svojvoľné hromadné zatýkania," dodal s odkazom na Báb Amr.