Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Víkendové rokovania o Sýrii by mohli byť zlomové, tvrdí Clintonová

Hilary Clintonová Foto: TASR/AP

USA podľa americkej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej podporujú Annanov mierový plán pre Sýriu.

Helsinki 27. júna (TASR) - Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dúfa, že nadchádzajúce stretnutie zástupcov svetových veľmocí v Ženeve sa môže stať "zlomovým bodom" v sýrskej kríze.

Clintonová neuviedla, či sa na stretnutí zúčastní. Podľa vlastných slov si však ponecháva otvorený kalendár na navrhnuté sobotňajšie rozhovory a čaká na ich oficiálne oznámenie medzinárodným vyslancom pre Sýriu Kofim Annanom.

Šéfka americkej diplomacie sa vyjadrila dnes v úvode svojej cesty do troch európskych krajín. USA podľa nej podporujú Annanov mierový plán pre Sýriu.

Násilie v Sýrii sa od aprílovej neistej dohody o prímerí zhoršilo. Na naliehavosť potreby riešenia konfliktu poukázali dnes vyšetrovatelia OSN a diplomati uviedli, že svetové veľmoci plánujú na sobotu rokovania v Ženeve, ktorých témou bude snaha ukončiť krviprelievanie. Podľa zdrojov by sa na stretnutí mali zúčastniť Clintonová, jej ruský rezortný partner Sergej Lavrov, zástupcovia ďalších členov Bezpečnostnej rady OSN a možno tiež susedov Sýrie.