Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

O trestnom stíhaní bývalej českej ministerky obrany sa ešte nerozhodlo

Bývalá ministerka obrany ČR Vlasta Parkanová Foto: TASR

Vlasta Parkanová čelí obvineniam z trestných činov zneužitia právomocí verejného činiteľa a porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Poslanecká snemovňa bude o veci hlasovať 10. júla.

Praha 27. júna (TASR) - Viac ako 90 minút dnes strávila pred členmi mandátového a imunitného výboru bývalá česká ministerka obrany, v súčasnosti podpredsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Vlasta Parkanová (TOP 09), o ktorej vydanie na trestné stíhanie požiadala česká polícia.

Dôvodom je podozrenie z trestných činov zneužitia právomocí verejného činiteľa a porušenia povinností pri správe cudzieho majetku v súvislosti s nákupom španielskych lietadiel CASA pre českú armádu. Parkanová vtedy ako ministerka nedala vypracovať znalecký posudok o cene, čím podľa polície spôsobila štátu škodu vo výške 658 miliónov korún. Názory právnikov na jej povinnosť zadať vypracovanie takéhoto posudku sa však líšia, prevláda však stanovisko, že Parkanová predmetnú povinnosť nemala.

Samotná exministerka označila dnes žiadosť polície za čudnú. "Priniesla som rad podkladov, nechala som i aj sama urobiť posudok u docenta Hřivnu z katedry trestného práva Právnickej fakulty. Nielen tento, ale aj ďalšie právne názory jednoznačne hovoria o tom, že som nemala povinnosť zadávať znalecký posudok pred rozhodnutím o nákupe lietadiel CASA," cituje Parkanovej slová internetový server idnes.cz.

Na otázku, či sama požiada kolegov v snemovni, aby ju zbavili imunity, odpovedala: "Nechajte mi na túto otázku reagovať neskôr, možno na pléne snemovne. Nebudem nikoho presvedčovať, ako má hlasovať, čo si má myslieť," dodala.

Ako informoval predseda mandátového a imunitného výboru, líder opozičnej ČSSD Bohuslav Sobotka, dnes grémium o Parkanovej nerozhodlo. Výbor sa stretne kvôli tejto otázke pred júlovým rokovaním snemovne.

Kým opoziční poslanci sa zatiaľ presvedčení o tom, že snemovňa by mala vydať Parkanovú, aby sa dokázala jej nevina pred súdom, vládni politici váhajú. Poslanecká snemovňa bude o veci hlasovať na schôdzi, ktorá sa začne 10. júla.