Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Očkovacie centrá v ČR majú už tohtoročnú protichrípkovú vakcínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Obsahuje dva nové kmene a dva zostávajú rovnaké ako vlani.

Praha 23. septembra (TASR) - V očkovacích strediskách a ordináciách v Českej republike je už k dispozícii tohtoročná vakcína proti chrípke. Obsahuje dva nové kmene a dva zostávajú rovnaké ako vlani. Napísala o tom v nedeľu webová stránka Českej televízie.

Hygienici odporúčajú očkovanie predovšetkým starším a chronicky chorým ľuďom, pre ktorých môže mať chrípka fatálne dôsledky. Vlani sa dalo v Česku zaočkovať zhruba pol milióna ľudí, čo je však výrazne menej, než koľko odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), konštatuje ďalej spravodajský server ČT24.

V priebehu minulej chrípkovej sezóny zaznamenali lekári v ČR 664 klinicky vážnych priebehov a 250 úmrtí. "V prevažnej väčšine išlo o jedincov, ktorí neboli očkovaní a ktorí trpeli nejakou základnou chronickou chorobou," vysvetľuje pre Českú televíziu hlavná hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Vlaňajšia chrípková epidémia bola navyše dlhšia než obvykle. Všeobecne platí, že epidémia môže prísť kedykoľvek medzi novembrom a aprílom a väčšinou trvá šesť až osem týždňov. V roku 2017 nastupovala v decembri a trvala až do marca, teda 11 týždňov, sumarizuje ČT24.