Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spor medzi Zemanom a Peroutkovou vnučkou bude zrejme pokračovať

Český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR - Marko Erd

Po troch rokoch je tak spor opäť na začiatku, Kaslovej advokát netajil v tejto súvislosti sklamanie z faktu, že najvyšší súd potreboval na vynesenie verdiktu okolo 17 mesiacov.

Praha/Brno 22. mája (TASR) - Kauza výrokov prezidenta ČR Miloša Zemana na adresu novinára Ferdinanda Peroutku, voči ktorým sa súdnou cestou ohradila Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, sa vráti na nové prerokovanie na Obvodný súd pre Prahu 1. Rozhodol o tom Najvyšší súd ČR, ktorý doterajšie verdikty justície zrušil s tým, že sa žaloba mala viesť podľa iného zákona.

České médiá o tom informovali s odvolaním sa na Kaslovej advokáta Františka Vyskočila. Podľa jeho slov ČR nesie zodpovednosť za výroky hlavy štátu, ktorú v spore nemala zastupovať prezidentská kancelária ale zrejme jeden z rezortov. Vnučka Ferdinanda Peroutku je na ďalšie kolo sporu podľa vlastných slov pripravená.

Riaditeľ kancelárie predsedu Najvyššieho súdu Aleš Pavel však informáciu zatiaľ oficiálne nepotvrdil, pretože nemal potvrdenie o doručení rozsudku obom stranám.

Po troch rokoch je tak spor opäť na začiatku, Kaslovej advokát netajil v tejto súvislosti sklamanie z faktu, že najvyšší súd, na ktorý sa s dovolaniami obrátili Kaslová a Pražský hrad, potreboval na vynesenie verdiktu okolo 17 mesiacov.

Jiří Ovčáček, hovorca prezidenta ČR, pre denník Právo uviedol, že sa k veci vyjadrí až po podrobnom oboznámení sa s rozhodnutím najvyššej súdnej inštancie.

Miloš Zeman 27. januára 2015 v prejave k výročiu ukončenia holokaustu hovoril aj o zlyhaní intelektuálov v krízovom období nástupu nacizmu a ich fascinácii touto ideológiou. O Peroutkovi zmienil, že v časopise Přítomnost napísal článok s nadpisom "Hitler je gentleman". Súčasne mu prisúdil výrok "Ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi". O tomto výroku sa neskôr ukázalo, že patrí Janovi Stránskemu.

Inkriminovaný údajný Peroutkov článok sa však napriek intenzívnemu pátraniu v archívoch nenašiel. Český prezident však naďalej trvá na jeho existencii, osobne ho vraj čítal. Článok sa však nenašiel ani po vypísaní odmeny z Pražského hradu.

V súdnom spore sa Kaslová dočkala rozhodnutia, že má nárok na ospravedlnenie zo strany hlavy štátu v súvislosti so spomínaným článkom, nie však za nepresnosť týkajúcu sa citovaného výroku.

Pražský hrad sa však ani tak v stanovenej lehote Kaslovej neospravedlnil a tak Peroutkova vnučka podala na prezidentskú kanceláriu návrh na exekúciu prostredníctvom ukladania pokút, ku ktorej však na základe rozhodnutia českého najvyššieho súdu z októbra 2016 nedošlo.