Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vrchný súd v Olomouci potvrdil 8,5 roka väzenia pre občana SR

Ilustračné foto Foto: TASR

Slovákovi, ktorý bol už v minulosti opakovane trestaný, okrem iného za účasť na vražde, hrozil v prípade potvrdenia viny za trestný čin lúpeže trest päť až 12 rokov odňatia slobody.

Praha/Olomouc 17. septembra (TASR) - Vrchný súd v Olomouci zamietol dnes odvolanie 41-ročného slovenského občana Vladimíra Talapku a potvrdil mu trest 8,5 roka väzenia nepodmienečne, ktorý mu za lúpež v pobočke ČSOB v Ostrave-Zábřehu z 8. marca 2012 vymeral 27. júna 2013 Krajský súd v Ostrave.

Informoval o tom internetový server Novinky.cz a denník Právo s odvolaním sa na hovorcu súdu Petra Angyalosssyho.

Odsúdený si podľa žaloby odniesol z pobočky pod hrozbou odpálenia bomby takmer 600.000 Kč. Podľa hovorcu krajský súd presne vyhodnotil dôkazy a preukázal i vinu obžalovaného.

Talapka v odvolaní okrem iného namietal, že dokazovanie nebolo dostatočné a krajský súd nerešpektoval ním navrhované dôkazy, ktoré by prispeli k objasneniu prípadu. Svedecké výpovede charakterizoval ako rozporuplné a spochybnil i závery znaleckého posudku.

Vrchný súd ocenil vyhodnotenie prípadu súdom nižšej inštancie a jeho hovorca naznačil, že by si tam dokázali predstaviť aj vyšší trest vzhľadom na bohatú trestnú minulosť odsúdeného. Ten však nebol možný, pretože štátny zástupca sa proti rozsudku Krajského súdu v Ostrave neodvolal.

Odsúdený v inkriminovaný deň v kancelárii riaditeľky pobočky ČSOB položil na stôl pánsky príručný kufrík, pripojil k nemu pomocou drôtov mobilný telefón a šéfke bankovej filiálky pohrozil, že ak mu do piatich minút nevydá 580.000 Kč, odpáli bombu v kufríku. Súd sa však pokúšal presvedčiť o tom, že si žiadne peniaze z banky neodniesol a že sa stal obeťou vymáhačov dlhov.

Polícia po prepade pobočku uzavrela, ľudí z nej evakuovala a zistila, že bomba v kufríku bola iba atrapa.

Talapku sa podarilo zadržať koncom marca i vďaka odvysielaniu relatívne kvalitného kamerového záznamu z miesta činu na Slovensku a pomoci slovenských televíznych divákov.

Slovákovi, ktorý bol už v minulosti opakovane trestaný, okrem iného za účasť na vražde, hrozil v prípade potvrdenia viny za trestný čin lúpeže trest päť až 12 rokov odňatia slobody.

Obžalovaný sa však za vinného nepovažoval a v súdnej sieni prezentoval príbeh o tom, ako v Ostrave pracoval ako stavbyvedúci vo firme, ktorej šéf si bez vedomia ďalších členov jej vedenia nechával hotovosť od subdodávateľov, o ktorých kolegom hovoril, že neplatia.

Keď to Talapka zistil, šéfovia údajne zadlžených firiem ho vraj poverili, aby získal peniaze od svojho nadriadeného. Obžalovaný zistil, že jeho vedúci má majetok na Slovensku, a preto tam oslovil muža, ktorý mu mal pomáhať vo vymáhaní peňazí.

Práve ten mal poslať do Ostravy dvoch známych, ktorým sa síce peniaze na Slovensku vymôcť nepodarilo, ale požadovali po Talapkovi údajne 150.000 korún. Keď to odmietol, vyhrážali sa mu.

Následne mu oznámili, že sa dohovorili s riaditeľkou spomínanej pobočky ČSOB, že im odovzdá hard-disk s údajmi. Talapku mali prinútiť, aby disk od riaditeľky prevzal a súčasne priniesol do banky kufrík s vopred pripravenou atrapou bomby. Riaditeľka vraj hard-disk obžalovanému pokojne odovzdala.

Talapka tak na súde konštatoval, že si z banky odniesol popri hard-disku iba 50 korún, ktoré mu riaditeľka dala výmenou za eurá. Koruny potreboval na zaplatenie kávy a fernetu v neďalekej reštaurácii, kde prijímali eurá.

S oboma mužmi sa potom stretol na parkovisku neďaleko Avion Shopping Parku, kde mu vzali hard-disk, ale aj bundu a čiapku, a nechali ho pokračovať pešo. Po preprave autobusom do Frýdku-Místku pokračoval s dvojicou na Slovensko, kde navštívil svoje dve deti.

Ani krajský, ani odvolací súd si však túto verziu neosvojil.