Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

HAMÁČEK: Verdikt o spolupráci Babiša s ŠtB môže ovplyvniť postoj ČSSD

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Samotný Babiš však verdikt popiera a podľa medializovaných informácií sa bude súdiť ďalej.

Praha 14. februára (TASR) - Ako potvrdenie toho, čo už všetci tušili, smutnú pravdu či ďalší dôvod, prečo nemá byť Andrej Babiš premiérom, hodnotia českí opoziční politici utorňajšie rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, podľa ktorého bol český premiér v demisii vedený vo zväzkoch komunistickej ŠtB oprávnene.

Samotný Babiš však verdikt popiera a portálu Novinky.cz v reakcii naň povedal, že sa bude súdiť ďalej. Verdikt nevadí ani českému prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorý Babiša v januári druhý raz poveril rokovaním o zostavení vlády.

"Z hľadiska postupu pána prezidenta táto správa neznamená žiadnu zmenu. Pán prezident ctí výsledok volieb, a druhý pokus o zostavenie vlády teda patrí predsedovi víťazného hnutia ANO," uviedol Zemanov hovorca Jiří Ovčáček a české média obvinil v tejto súvislosti zo šírenia dezinformácií.

Rozhodnutie neprekvapilo ani podpredsedu ČSSD Jana Hamáčka. "Takéto rozhodnutie súdu som očakával na základne nálezu ústavného súdu," povedal jeden z kandidátov na predsedu strany.

Verdikt by podľa neho mohol ovplyvniť aj postoj ČSSD k možnej vládnej spolupráci s ANO. "Toto je vec, ktorá je ďalšou komplikáciou. Nemôžem vylúčiť, že to môže ovplyvniť rozhodovanie delegátov zjazdu, či vôbec s hnutím ANO za súčasnej konštelácie vyjednávať alebo nie, " povedal Hamáček. Zjazd ČSSD bude v nedeľu.