Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

ČR: V predvolebnej diskusii sa stretli všetci prezidentskí kandidáti

Kandidáti na českého prezidenta Miloš Zeman (vľavo) a Jan Fischer FOTO TASR / AP Foto: TASR/AP

Prvé kolo prvých priamych prezidentských volieb v Českej republike sa bude konať 11. a 12. januára.

Praha 8. januára (TASR) - Všetkých deväť kandidátov na post prezidenta Českej republiky sa dnes po prvý raz zúčastnilo na spoločnej diskusii, ktorú zorganizovali denník Mladá fronta DNES (MfD)a internetový server iDNES.cz.

Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman v úvode diskusie odpovedali na otázku šéfredaktora MfD Roberta Čásenského a jeho zástupcu Jiřího Kubíka, ako by sa v úlohe prezidenta líšili od svojich predchodcov Václava Havla a Václava Klausa. Kandidáti odpovedali v poradí podľa pridelených volebných čísel - od jednotky Roithovej po deviatku Schwarzenberga.

V ďalšom bloku si politici kládli otázky navzájom. Tretiu časť diskusie tvorili otázky týkajúce sa kontroverzných momentov z minulosti jednotlivých kandidátov. Posledná časť sa zamerala na otázky od čitateľov a redaktorov iDNES.cz a MfD, ako aj na otázky od divákov priamo v miestnosti.

Diskusiu oživila výmena názorov medzi ľavicovými kandidáti Milošom Zemanom a Jiřím Dienstbierom. Expremiér Zeman hovoril napríklad o tom, že by v prípade svojho zvolenia odvolal ochranku, ktorá nezabránila streľbe na Klausa v Chrastave.

Diskusia, ktorú server iDNES.cz vysielal v priamom prenose, sa konala v pražskej Národnej technickej knižnici.