Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

D. Tusk vylúčil, že EÚ bude hrať nejakú úlohu v spore v Španielsku

Podporovatelia nezávislosti Katalánska s vlajkou EÚ a vlajkou Katalánska v Barcelone. Foto: TASRAP

Tusk povedal, že nie je žiadny priestor na nejaký druh mediácie ani na medzinárodné iniciatívy či iné činy.

Brusel 19. októbra (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok večer vylúčil, že Európska únia bude hrať nejakú úlohu v spore medzi Španielskom a Katalánskom o nezávislosť regiónu. Madrid totiž zvažuje, že odoberie niektoré právomoci regionálnej katalánskej vláde.

Tusk povedal v Bruseli počas summitu EÚ novinárom, že "nie je žiadny priestor na nejaký druh mediácie ani na medzinárodné iniciatívy či iné činy".

Podľa Tuska "nikto neskrýva, že situácia v Španielsku je znepokojujúca". Dodal však, že katalánska kríza nie je na programe bruselského summitu. Španielsko trvalo na tom, aby sa o danej téme nediskutovalo.

Katalánska vláda požiadala EÚ, aby plnila úlohu sprostredkovateľa v uvedenom spore a pomohla zmierniť napätie. Avšak Madrid pokladá kroky Katalánska ohľadne nezávislosti za protizákonné a odmieta zasahovanie zvonku, pripomenula tlačová agentúra AP.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani na summite varoval, že ak Katalánsko vyhlási nezávislosť od Španielska, "nikto v Európskej únii" ho neuzná ako zvrchovaný štát. Takisto informoval, že nemá v úmysle stretnúť sa s katalánskym lídrom Carlesom Puigdemontom ani robiť sprostredkovateľa v kríze vyvolanej snahou Katalánska o nezávislosť.

Tajani označil spor okolo odtrhnutia regiónu za "vnútornú záležitosť Španielska". Vysvetlil, že španielsku vládu vníma ako legitímneho zástupcu v tejto záležitosti. Dodal, že katalánska vláda porušila španielsku ústavu, ako aj zákony týkajúce sa autonómie tohto regiónu.