Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Damask sa postaví proti tureckej invázii do severnej Sýrie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za súčasnú situáciu na turecko-sýrskej hranici podľa zdroja môžu niektoré kurdské skupiny v Sýrii, ale Damask je ochotný prijať ich, ak sa rozhodnú vrátiť medzi svojich.

Damask 9. októbra (TASR) - Damask vyhlásil, že sa postaví proti tureckej invázii do severnej Sýrie, o ktorej začiatku informoval v stredu popoludní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Oznámili to tlačové agentúry AFP, DPA a AP.

Damask "je odhodlaný a pripravený vzoprieť sa tureckému útoku všetkými legitímnymi prostriedkami", povedal nemenovaný zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí pre štátnu tlačovú agentúru SANA.

Vyjadrenie bolo zverejnené krátko pred ohlásením začiatku tureckej invázie. Citovaný zdroj zo sýrskeho rezortu diplomacie v ňom "čo najdôraznejšie" odsúdil "agresívne vyhlásenia Ankary, jej nepriateľské zámery... a zhromažďovanie vojenských síl" pri hraniciach so Sýriou, ktoré označil za "do očí bijúce porušenie medzinárodného práva".

Za súčasnú situáciu na turecko-sýrskej hranici podľa zdroja môžu "niektoré kurdské skupiny v Sýrii", ale Damask je ochotný prijať ich, ak sa rozhodnú vrátiť medzi svojich. "Sýria potvrdzuje svoju pripravenosť prijať aj svojich zblúdilých synov, ak sa vrátia na cestu rozumu a správnosti," uviedol zdroj a myslel tým sýrskych Kurdov.

Kurdské sily na začiatku osem rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii ovládli oblasti s kurdskou väčšinou na severe a východe krajiny a zriadili tam vlastné samosprávne úrady. Damask odmieta tamojšiu kurdskú samosprávu a chce, aby sa v Kurdmi kontrolovaných oblastiach obnovili úrady centrálnej damaskej vlády.

Invázia Turecka na sever Sýrie je podľa slov Ankary zameraná proti tamojším sýrskym kurdských bojovníkom. Ankara ich pokladá za teroristov, napojených na kurdské povstanie prebiehajúce v rámci Turecka. "Jediným terčom Turecka budú teroristi na severe Sýrie a vpád Ankary prispeje k celistvosti sýrskej hranice," uviedlo Turecko pred začiatkom operácie.

Sýrski Kurdi boli spojencami USA vo vojne proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), keď na veľkej časti Sýrie - aj susedného Iraku - vyhlásila samozvaný kalifát, pripomenula agentúra AP. Ankara sa ostro stavala proti americkému podporovaniu sýrskych Kurdov.

Kurdi vopred žiadali ochranu pred hroziacou tureckou ofenzívou. Sýrski Kurdi tiež vyzvali Rusko, aby sprostredkovalo "dialóg" s Damaskom. Moskva je totiž hlavným podporovateľom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada v občianskej vojne.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte pred začiatkom operácie telefonicky hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a povedal mu, že turecká invázia "prispeje k mieru a stabilite" v oblasti.