Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Dánsko a Grónsko odstránia odpad z územia vojenských zariadení

Na archívnej snímke zo 16. augusta 2005 zhrdzavený kontajner mazacieho oleja pre americké vojenské vozidlo medzi opusteným americkým vojenským materiálom v okolí grónskeho Kulusuku, ktorý používala americká základňa vzdušníl síl ako súčasť systému radarov včasného varovania. Foto: TASR/AP

Na základe dohody bude na vyčistenie amerických vojenských zariadených vyčlenených počas šiestich rokov 180 miliónov dánskych korún (24,17 milióna eur).

Kodaň 11. januára (TASR) - Dánsko a jeho autonómny arktický ostrov Grónsko podpísali vo štvrtok dohodu o vyčistení amerických vojenských zariadení, ktoré boli po skončení studenej vojny ponechané svojmu osudu a v inak nepoškvrnenej prírodnej scenérii začali hrdzavieť.

Na základe dohody bude na vyčistenie amerických vojenských zariadených vyčlenených počas šiestich rokov 180 miliónov dánskych korún (24,17 milióna eur). Premiér Grónska Kim Kielsen a dánsky minister životného prostredia Esben Lunde Larsen schválili dohodu vo štvrtok v Kodani, informovala tlačová agentúra AP.

Premiér Grónska Kim Kielsen (vľavo) a dánsky minister životného prostredia Esben Lunde Larsen podpisujú dohodu o odprataní odpadu z vojenských zariadení USA 11. januára 2018 v Kodani.
Foto: TASR/AP

Larsen vyhlásil, že dánsko-grónska skupina expertov rozhodne, kedy a kde presne sa s upratovaním začne.

Dohoda z roku 1951 medzi Kodaňou a Washingtonom umožňovala Spojeným štátom postaviť v Grónsku 33 základní a radarových staníc. Dohoda nestanovovala, kto bude zodpovedný za ich prípadné odstránenie.

Súčasná dohoda Dánska s Grónskom sa netýka jedného amerického zariadenia, ktoré sa stále využíva, ani ďalšieho amerického tajného raketového projektu pod grónskym ľadovcom, ukončeného v roku 1966.