Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Darmanin: V psychiatrickej liečbe útočníka z Paríža došlo k zlyhaniu

Francúzski policajti hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže po tom, čo sa v nedeľu 3. decembra 2023 v Paríži muž zameral na okoloidúcich, pričom nožom zabil nemeckého turistu a dvoch ďalších zranil. Foto: TASR/AP

Útočník bol úradom známy ako radikalizovaný islamista, ktorý mal na sociálnych sieťach väzby na páchateľov iných útokov vo Francúzsku z nedávnej minulosti.

Paríž 4. decembra (TASR) - V psychiatrickej liečbe radikalizovaného islamistu trpiaceho duševnými problémami, ktorý v centre Paríža cez víkend na smrť dobodal nemeckého turistu, došlo k jasnému zlyhaniu, vyhlásil v pondelok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

"Išlo o jasné zlyhanie, nie z pohľadu jeho monitorovania tajnými službami, ale z pohľadu psychiatrickej starostlivosti," uviedol Darmanin pre francúzsku televíznu stanicu BFM TV.

Ako dodal, útočník trpel "akútnou duševnou poruchou", ale lekári opakovane deklarovali, že sa jeho stav zlepšil a priblížil normálu a že by preto mohol byť prepustený z povinnej psychiatrickej liečby, ktorú mal nariadenú až do apríla tohto roku.

Útočník bol úradom známy ako radikalizovaný islamista, ktorý mal na sociálnych sieťach väzby na páchateľov iných útokov vo Francúzsku z nedávnej minulosti.

Útok sa odohral v sobotu približne o 21.00 h. Muž útočil na okoloidúcich nožom a kladivom, vyčíňanie neprežil 23-ročný nemecko-filipínsky občan. Jeho manželku zachránil pred útočníkom okoloidúci taxikár. Zranenými sú 66-ročný britský občan a 60-ročný Francúz.

Matka útočníka pritom svojho syna už v októbri tohto roka nahlásila úradom, že má obavy z jeho správania, potvrdila francúzska prokuratúra, podľa ktorej však v tom čase nebol žiaden dôvod na jeho stíhanie.