Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

David Rath je vo väzení plný nápadov, vypracoval návrh ďalšej novely

David Rath Foto: internet

Tentoraz jeho návrh predpokladá uloženie povinnosti Prahe a väčším mestám zriaďovať útulky pre ľudí bez domova s bezplatným poskytovaním stravy, ošatenia či nocľahu.

Praha 7. decembra (TASR) - Uväznený poslanec českého parlamentu David Rath pripravil za mrežami ďalší návrh novely platnej legislatívy.

Tentoraz jeho návrh predpokladá uloženie povinnosti Prahe a väčším mestám zriaďovať útulky pre ľudí bez domova s bezplatným poskytovaním stravy, ošatenia a ďalších životných potrieb, ale aj nocľahu, informoval internetový server novinky.cz.

Navrhovateľ ráta s vytvorením takýchto zariadení v mestách s viac ako 50.000 obyvateľmi, pričom by podľa jeho predstáv mali byť otvorené v čase od 17.00 h do 09.00 h v prípade, že teploty klesnú pod 15 stupňov Celzia. Ak by ortuť teplomerov klesla pod päť stupňov nad nulou, boli by centrá otvorené 24 hodín denne. Vstup do nich by nemali iba agresívni jedinci, ľudia neustále vyrušujúci ostatných alebo osoby nerešpektujúce základné hygienické pravidlá.

Rath predpokladá, že náklady na prevádzku azylových centier by pokryli finančné prostriedky ušetrené v oblasti nákladov na opravu obecného majetku.

Už pred niekoľkými dňami zaslal niekdajší stredočeský hajtman, obvinený z korupcie, do Poslaneckej snemovne návrhy štyroch iných noviel týkajúcich sa daní, vrátane DPH, ako aj návrh, ktorým by sa menili príspevky na deti, respektíve by sa zaviedla hradená antikoncepcia pre vybrané ženy.

Snemovňa začiatkom týždňa Rathove návrhy rozoslala poslancom, najprv sa k ním vyjadrí vládny kabinet premiéra Petra Nečasa, potom o nich rozhodne zákonodarný zbor.

Uväzneného poslanca a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája, pričom uňho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí bývalému hajtmanovi až 12 rokov väzenia. Medzičasom je však Rath podozrivý aj zo zasahovania do objednávok na vybavenie niekoľkých stredočeských nemocníc, za čo mal prijať od zástupcov troch firiem deväť miliónov korún.

Všetky doterajšie Rathove sťažnosti česká justícia zamietla.