Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Delegácia západoafrických krajín je v Nigeri na rokovaní o prevrate

Ľudia držia transparenty a ruskú vlajku na pochode v nigerskej metropole Niamey, ktorý zvolali prívrženci generála Abdourahmana Tchianiho, vodcu stredajšieho prevratu v krajine v nedeľu 30. júla 2023. Foto: TASR/AP

Šéfovia armád členských krajín ECOWAS-u sa v súčasnosti stretávajú v nigérijskom hlavnom meste Abuja, kde rokujú o možnej vojenskej intervencii v prípade, ak zlyhá diplomacia.

Niamey 4. augusta (TASR) - Delegácia Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) dorazila vo štvrtok na rokovanie do Nigeru v snahe vyriešiť krízu spôsobenú minulotýždňovým vojenským prevratom. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj.

Podľa zdroja pristálo lietadlo delegácie v nigerskej metropole Niamey o 18.11 h miestneho času (19.11 SELČ).

Nigérijsky prezident Bola Tinubu vyzval členov delegácie, aby "spravili všetko preto zaistenie nezvratného a priateľského vyriešenia situácie v Nigeri", uviedla prezidentova kancelária.

Delegácia vedená niekdajším nigérijským prezidentom Abdulsalamim Abubakarom "sa má stretnúť s vodcami prevratu v Nigeri a odprezentovať požiadavky vedenia ECOWAS-u", uvádza Tinubuho kancelária.

Tinubu okrem toho vyslal ešte jednu delegáciu vedenú nigérijským veľvyslancom Babom Ganom Kingibem, aby o kríze v Nigeri rokovala s lídrami Líbye a Alžírska.

ECOWAS už na Niger uvalil ekonomické aj obchodné sankcie, pričom v nedeľu dal chunte týždeň na to, aby vrátila moc demokraticky zvolenému prezidentovi Mohamedovi Bazoumovi; inak riskuje vojenskú intervenciu.

Šéfovia armád členských krajín ECOWAS-u sa v súčasnosti stretávajú v nigérijskom hlavnom meste Abuja, kde rokujú o možnej vojenskej intervencii v prípade, ak zlyhá diplomacia. ECOWAS však uviedol, že k sile sa uchýli až ako k "poslednej možnosti".