Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Demokrati vyzývajú na zverejnenie Muellerovej vyšetrovacej správy

Robert Mueller, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mueller podľa Barra nenašiel dôkazy o tom, že by sa americký republikánsky prezident Donald Trump alebo jeho spolupracovníci spolčili s Ruskom alebo že by s ním koordinovali svoju činnosť

Washington 25. marca (TASR) - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová z Demokratickej strany a vodca demokratov v Senáte Chuck Schumer v nedeľu vyhlásili, že minister spravodlivosti Spojených štátov William Barr "nie je nestranný pozorovateľ", a vyzvali na zverejnenie záverečnej správy z vyšetrovania podozrení, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Závery osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera žiadajú zverejniť v plnom rozsahu, informovala tlačová agentúra AP.

Pelosiová a Schumer sa vyjadrili po tom, ako minister Barr v liste adresovanom americkému Kongresu i verejnosti zhrnul najdôležitejšie závery správy, ktorú mu doručil Mueller. Ten podľa Barra nenašiel dôkazy o tom, že by sa americký republikánsky prezident Donald Trump alebo jeho spolupracovníci "spolčili" s Ruskom alebo že by s ním "koordinovali" svoju činnosť s cieľom zasahovať do kampane pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

Mueller tiež posudzoval, či sa Trump pokúšal mariť vyšetrovanie. V tejto súvislosti však podľa Barra vyšetrovateľ nedospel k definitívnej odpovedi: Trumpa viny nezbavil ani nedospel k záveru, že by sa tohto trestného činu skutočne dopustil.

Podľa spoločného vyhlásenia Pelosiovej a Schumera list ministra spravodlivosti "prináša toľko otázok, koľko je v nej odpovedí". Predošlá "zaujatosť" Barra voči Muellerovmu vyšetrovaniu znamená, že "nie je schopný objektívne rozhodovať", dodali títo poprední členovia Demokratickej strany.

Naliehavosť ich výzvy na zverejnenie Muellerových záverov "bez akéhokoľvek ďalšieho odkladu" odôvodňujú "skutočnosťou, že táto správa nezbavuje prezidenta takého závažného obvinenia, akým je marenie spravodlivosti".

Vodca republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell zase Barrovo zhrnutie privítal ako potvrdenie vyhlásení Trumpa v súvislosti s Muellerovým vyšetrovaním. Ocenil tiež snahu ministra "poskytnúť čo najväčšie množstvo informácií", informovala AP.

Šéf justičného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Jerrold Nadler už avizoval, že William Barr bude čoskoro v celej záležitosti predvolaný na vypočúvanie. Podľa neho by mal vysvetliť určité veľmi "znepokojivé nezrovnalosti" a to, ako ministerstvo postupovalo v záverečnej fáze rozhodovania.

Biely dom na Barrov list zareagoval vyhlásením, že ide o "úplné a absolútne očistenie prezidenta Spojených štátov". Samotný Trump zverejnil na Twitteri príspevok: "Nijaká tajná dohoda, nijaké marenie, absolútne a úplné oslobodenie. Udržme Ameriku veľkou!" napísal. Muellerovo vyšetrovanie prezident opísal ako "hanbu" či "protizákonné dobrodružstvo, ktoré zlyhalo".

Osobitný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti Robert Mueller dozeral od mája 2017 na vyšetrovanie možného prepojenia alebo koordinácie medzi Ruskom a osobami napojenými na predvolebnú kampaň Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Vyšetrovanie ukončil 22. marca 2019, pričom následne správu z neho predložil Barrovi. V rámci vyšetrovania obvinil Mueller desiatky osôb, medzi nimi aj spolupracovníkov Trumpovej predvolebnej kampane.

Trump po zverejnení záverov Muellera: Amerika je najúžasnejšie miesto na Zemi


Americký prezident Donald Trump označil v nedeľu Spojené štáty za "najúžasnejšie miesto na Zemi" po tom, čo ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller nenašiel dôkazy o tom, že by sa tím súčasného šéfa Bieleho domu pred voľbami v roku 2016 "spolčil" s Ruskom alebo že by s ním "koordinoval" svoju činnosť s cieľom zasahovať do kampane. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Išlo o zatiaľ jediné vyjadrenie Trumpa po návrate do Washingtonu zo svojho sídla na Floride.

"Chcem vám len povedať, že Amerika je to najúžasnejšie miesto na Zemi, to najúžasnejšie miesto na Zemi," uviedol prezident.

V podobnom duchu sa medzitým vyjadril aj americký viceprezident Mike Pence, podľa ktorého by mal spomínané závery "privítať každý Američan, ktorý má v láske pravdu a integritu volieb". Pence označil zverejnenie výsledku Muellerovho vyšetrovania za "úžasný deň pre Ameriku", ako aj pre Trumpa a jeho vládu.