Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí v Nikarague pochodovali na protest proti vláde

Desaťtisíce ľudí pochodovali v pondelok v nikaragujskom hlavnom meste Managua na protest proti vláde a vyzývali na pokoj po niekoľkých dňoch násilných demonštrácií v súvislosti so zmenami v systéme sociálneho zabezpečenia v krajine. Foto: TASR/AP

Najmenej 30 obetí si podľa ľudskoprávnych skupín vyžiadali potýčky medzi políciou a demonštrantmi, odkedy ľudia vyšli do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas so znížením štátnych dávok a zvýšením daní.

Managua 24. apríla (TASR) - Desaťtisíce ľudí pochodovali v pondelok v nikaragujskom hlavnom meste Managua na protest proti vláde a vyzývali na pokoj po niekoľkých dňoch násilných demonštrácií v súvislosti so zmenami v systéme sociálneho zabezpečenia v krajine.

Najmenej 30 obetí si podľa ľudskoprávnych skupín vyžiadali potýčky medzi políciou a demonštrantami, odkedy ľudia minulý týždeň vyšli do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s kombináciou zníženia štátnych dávok a zvýšenia daní. Zmeny mali pomôcť problémami zaťaženému systému sociálneho zabezpečenia, pripomína agentúra AP.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega v nedeľu oznámil, že tieto zmeny odvoláva.

Vláda USA v pondelok vyzvala obyvateľov, aby "opätovne zvážili cestovanie do Nikaraguy v dôsledku zločinu a protestov", a nariadila rodinám svojich diplomatov, aby opustili túto stredoamerickú krajinu.

Na ukončenie násilia v Nikarague vyzval v nedeľu i pápež František. Vzniknuté rozpory podľa jeho slov treba "vyriešiť mierovou cestou a so zmyslom pre zodpovednosť".