Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Deutsche Welle: Cenu za slobodu prejavu získala novinárka Hernándezová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hernándezová žije v súčasnosti v exile v Európe. Z Mexika musela utiecť, keď sa jej i jej deťom začali vyhrážať zabitím.

Berlín/Mexiko 20. februára (TASR) - Tohtoročnú cenu rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle za slobodu prejavu získala mexická novinárka a knižná autorka Anabel Hernándezová. Informovala o tom v utorok webová stránka tohto nemeckého vysielača.

Hernándezová je doposiaľ prvou ženou, ktorá získala toto ocenenie. Od povolania žurnalistky ju jej otec, ktorého v roku 2000 v meste Mexiko zabili, odhováral. Po skončení štúdia sa však stala jednou z najznámejších investigatívnych novinárov vo svojej vlasti - písala o korupcii vo vládnych kruhoch, sexuálnom zneužívaní a obchode s drogami.

Jej kniha Los Seňores del Narco (2010), ktorá sa stala bestsellerom, odhalila zrastenosť drogových kartelov s každodenným životom a ukázala prepojenia politikov, armády a hlavných predstaviteľov hospodárstva s obchodníkmi s drogami. Títo všetci "premenili Mexiko na cintorín", napísala Hernándezová.

Hernándezová žije v súčasnosti v exile v Európe. Z Mexika musela utiecť, keď sa jej i jej deťom začali vyhrážať zabitím. "Hrozby prichádzali zo strany vlády i najvplyvnejšieho šéfa polície v Mexiku," vyjadrila sa Hernándezová.

"Ak sa mi podarí vniesť svetlo do tmy, je to dôležitejšie než moja vlastná bezpečnosť," povedala novinárka vlani v októbri.

Anabel Hernándezová si cenu prevezme 27. mája na Globálnom mediálnom fóre Deutsche Welle v Bonne.