Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Z Balatonu vytiahli policajný vrtuľník, ktorý sa zrútil popoludní

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na miesto havárie prišli potápači, ktorí lokalizovali vrak a zhodnotili jeho stav. Potopený stroj vyzdvihli žeriavom pomocou plavidla Sió.

Budapešť 7. septembra (TASR) - Z vôd maďarského jazera Balaton vo štvrtok za súmraku vyzdvihli policajný vrtuľník, ktorý sa popoludní zrútil pri cvičnom lete. Pri nehode sa nikto nezranil, dvojčlennú posádku zachránila z jazera loď, ktorá plávala neďaleko. S odvolaním sa na server origo.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na miesto havárie prišli potápači, ktorí lokalizovali vrak a zhodnotili jeho stav. Potopený stroj vyzdvihli žeriavom pomocou plavidla Sió.

Médiá zverejnili amatérske video, na ktorom sa vrtuľník zhruba 300 metrov od brehu pri obci Balatonszéplak v malej výške stáva neovládateľným, padá do jazera a potápa sa. Dvojčlenná posádka vyviazla bez vážnejších zranení.

Podľa polície bol vrtuľník Leteckej služby Pohotovostnej polície na plánovanom cvičení. O 14.44 h sa z doposiaľ neznámych príčin ľahký pozorovací vrtuľník MD 500E americkej výroby zrútil do jazera.

Experti pre internetové vydanie denníka Népszava na základe zverejneného videozáznamu havárie uviedli, že vrtuľník mal s veľkou pravdepodobnosťou poruchu zadného rotora, ktorá je najčastejšou príčinou pádov tohto typu stroja.

Nehodu už začal vyšetrovať Odbor bezpečnosti letectva Dopravného úradu, píše Népszava.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)