Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Do ulíc Minska vyšli tisíce ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Operátori mobilných služieb na žiadosť úradov v meste znížili rýchlosť mobilného internetu.

Minsk 20. septembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa zišli v nedeľu v Minsku na opozičnom Pochode solidarity. Jeho účastníci sa vydali k rezidencii bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Ako informovala agentúra TASS, bezpečnostné sily účastníkom pochodu nebránili v pohybe, do centra mesta však už ráno stiahli posily pre políciu, ktoré sú v pohotovosti. Medzičasom polícia pristúpila aj zadržiavaniu účastníkov pochodu.

Operátori mobilných služieb na žiadosť úradov v meste znížili rýchlosť mobilného internetu. Ide o prax, ktorá sa využíva od vypuknutia protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb.

Niekoľko staníc metra v centre Minska je zatvorených. Všetky dôležité objekty v tejto časti mesta sú pod zosilnenou ochranou. Zablokované sú aj niektoré dôležité dopravné tepny.

Prehradená aj Trieda víťazov, ktorá vedie k Lukašenkovej rezidencii a na ktorej sa v posledných týždňoch každú nedeľu schádzajú prezidentovi odporcovia. Túto nedeľu je táto magistrála prehradená špeciálnou policajnou technikou. Hliadkujú tam príslušníci jednotiek ministerstva vnútra a poriadková polícia. Pristavené sú aj špeciálne vozidlá s baranidlami na rozrážanie davov demonštrantov a vodné delá.

Agentúra Interfax zatiaľ odhadla účasť na pochode na 50.000 ľudí. Pripomenula, že zvyčajne sa na nedeľných zhromaždeniach schádzalo vyše 100.000 ľudí.