Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Dolná komora indického parlamentu vyhradila pre ženy tretinu kresiel

Indický premiér Naréndra Módí reční po otvorení novej budovy parlamentu v Naí Dillí 28. mája 2023. Foto: TASR/AP

Indická prezidentka Droupadi Murmuová označila toto opatrenie za najväčšiu "transformatívnu revolúciu našich čias" v oblasti rodovej spravodlivosti.

Naí Dillí 20. septembra (TASR) – Dolná komora indického parlamentu (Lók sabha) v stredu schválila vládny návrh zákona, podľa ktorého bude ženám patriť tretina kresiel v dolnej komore parlamentu a v zákonodarných zboroch jednotlivých indických štátov. Má sa tak zabezpečiť spravodlivejšie zastúpenie žien v politike. TASR informuje podľa agentúry AP.

Návrh podporilo 454 poslancov z celého politického spektra a len dvaja hlasovali proti. V priamo volenej Lók sabha (Snemovni ľudu) je v súčasnosti 543 poslancov.

Návrh ešte musí schváliť nepriamo volená horná komora parlamentu - Rada štátov (Rádžja sabha) - a polovica z 28 parlamentov zväzových indických štátov.

Indická prezidentka Droupadi Murmuová označila toto opatrenie za najväčšiu "transformatívnu revolúciu našich čias" v oblasti rodovej spravodlivosti. Podľa ministra vnútra Amita Shaha sa o túto zmenu od roku 1996 neúspešne štyrikrát pokúšali tri vlády.

Opatrenie sa však nebude vzťahovať pre národné voľby v máji 2024, uviedol minister vnútra. Nový zákon bude po schválení platiť až pre celonárodné voľby v roku 2029 po novom sčítaní ľudu a úprave volebných obvodov po budúcoročných voľbách.

Ženy tvoria viac ako 48 percent z viac ako 1,4 miliardy obyvateľov Indie. V indickom parlamente však v súčasnosti majú iba 15 percentné zastúpenie v porovnaní s medzinárodným priemerom 24 percent, uviedol minister práva a spravodlivosti Arjun Ram Meghwal. V parlamentoch indických zväzových štátov patrí ženám len asi 10 percent kresiel.