Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Druhým výhercom rekordného jackpotu z lotérie Powerball je mladší muž

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Jackpot v hodnote 577,5 milióna dolárov bol druhý najvyšší v americkej histórii.

Phoenix 8. decembra (TASR) - Druhým výhercom minulotýždňového jackpotu 577,5 milióna dolárov v americkej lotérii Powerball je ženatý tridsiatnik z Arizony, z bohatého predmestia mesta Phoenix. Oznámili to v piatok predstavitelia lotérie, ktorých citovala agentúra Associated Press.

Totožnosť muža nezverejnili. Povedali, že si kúpil za 10 dolárov niekoľko tiketov a mal ho založený na slnečnej clone vo svojom aute, kým sa o výhru prihlásil.

Muž sa rozhodol požiadať o vyplatenie v hotovosti 192 miliónov dolárov pred zdanením. Podľa pracovníkov lotérie je jeho manželka majiteľkou polovice jeho výhry, pretože podľa zákona platného v Arizone ide o spoločný majetok.

Karen Bachová z Powerballu povedala, že svojej výhre "nechceli s manželkou uveriť, čísla opakovane kontrolovali, boli úplne v šoku". Muž je podľa nej finančne prezieravý. Chce si rozmyslieť solídny finančný plán a zriadiť charitatívnu organizáciu na pomoc tomu, čo s manželkou podporujú.

O prvú polovicu výhry sa už predtým prihlásil mechanik z Missouri s manželkou, Mark a Cindy Hillovci z Dearbornu.

Uvedený jackpot bol druhý najvyšší v americkej histórii a rozpútal celonárodný ošiaľ. V istej chvíli sa tikety predávali rýchlosťou takmer 130.000 tiketov za minútu.

Pred ťahom z 28. novembra bol jackpot 16 týždňov po sebe bez výhercu. V marcovom ťahu lotérie Mega Millions si traja kupci výherných tiketov rozdelili jackpot 656 miliónov dolárov, čo bola najvyššia výhra v americkej lotérii všetkých čias.

Podľa pracovníkov Powerball sa druhý výherca presťahoval do Arizony pred rokom z Pennsylvánie a za ten čas si iba dvakrát vsadil.

Rýchlo sa však rozhodol požiadať o výplatu hotovosti v tomto roku, namiesto aby čakal do roku 2013 vzhľadom na daň, pretože "má obavy pre neistotu okolo fiškálneho útesu v roku 2013," povedala Bachová. Hovorila o kombinácii automatického zvyšovania daní a výdavkových škrtov, ktoré začnú platiť od januára, ak sa vláde a rozdelenému Kongresu nepodarí dosiahnuť dohodu a zabrániť im.