Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Dvaja českí ministri vnútra vedeli o pančovaní alkoholu už pred rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Minister vnútra ČR Jan Kubice sa vraj s nelegálnou výrobou alkoholu stretával iba okrajovo, takéto obchodovanie poznal aj jeho predchodca Radek John.

Praha 22. septembra (TASR) - Detailnú správu o tom, ako pracujú skupiny pančujúce alkohol, vypracovala ešte v roku 2010 detektívna kancelária súčasného českého ministra vnútra Jana Kubiceho a jeho kolegu Hynka Vlasa, a to z poverenia jedného z veľkoproducentov liehovín. Informáciu priniesol dnes internetový server iDNES.cz.

Šéf rezortu vnútra, ktorý je podobne ako jeho kolega, niekdajším príslušníkom policajného protimafiánskeho odboru, odkázal portál na Vlasa s tým, že to robil hlavne on. Osobne sa s nelegálnou výrobou alkoholu stretával iba okrajovo, zväčša pri riešení iných prípadov, vyplynulo z Kubiceho slov.

Z vtedajších zistení vyplynulo, že nelegálnu výrobu organizujú ľudia, ktorí sa "remeslo" naučili v malých liehovaroch. Postupne sa preorientovali na falšovanie produktov malých likéroch alebo vymýšľanie vlastných imaginárnych značiek, pretože sa stretu s veľkými výrobcami na trhu chceli vyhnúť. Colníci zlyhávali, pretože síce robili kontroly, ale už nevyšetrovali, kto predajcom dodáva výrobky a kto celú sieť riadi. Klient, pre ktorého vznikla ominózna správa, český trh neopustil. "Boli zdesení tým rozsahom. Ale reagovali tak, že zmenili fľaše a etikety," cituje iDNES.cz Hynka Vlasa.

Nelegálne obchodovanie s alkoholom poznal aj bývalý minister vnútra Radek John

Jan Kubice nebol však jediným českým ministrom vnútra, ktorý poznal podrobnosti o nelegálnom obchodovaní s alkoholickými nápojmi. Aj jeho predchodca Radek John sa iba pred niekoľkými dňami pochválil tým na tlačovej konferencii, keď pripomenul, že ešte ako investigatívny novinár v službách komerčnej TV Nova prezentoval v roku 2008 v cykle Na vlastné oči reportáž k danej téme. Z nej vyplynulo, že takmer každá druhá fľaša tvrdého alkoholu na severe Moravy je falzifikátom. Na otázku, ako s týmito informáciami naložil ako šéf rezortu vnútra, exminister uviedol, že sa pokúšal o zmenu legislatívy tak, aby bola trestnou aj príprava daňových únikov.