Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Najmenej 90 ľudí utrpelo zranenia pri zrážkach islamistov s opozíciou

Foto: TASR/AP

Demonštrácia bola reakciou na oslobodenie niektorých predstaviteľov bývalého režimu, ako aj na odklad opakovaného súdneho procesu so zvrhnutým exprezidentom Husním Mubarakom.

Káhira 20. apríla (TASR) - Egyptská vláda odsúdila násilné zrážky medzi stúpencami a odporcami islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktoré si v piatok vyžiadali najmenej 90 zranených, väčšinu z toho v Káhire.

Premiér Hišám Kandíl v tejto súvislosti vyzval všetky politické sily v krajine, aby riešili vzájomné spory nenásilnými prostriedkami.

Tisíce egyptských islamistov protestovali v piatok pred káhirským sídlom najvyššieho súdu proti podľa nich skorumpovanej a politikcy predpojatej justícii. Demonštrácia bola reakciou na oslobodenie niektorých predstaviteľov bývalého režimu, ako aj na odklad opakovaného súdneho procesu so zvrhnutým exprezidentom Husním Mubarakom. Liberálna opozícia označila protest za neprípustný útok na nezávislosť justície.

Násilnosti v Káhire podľa agentúry Sinchua vypukli v uliciach medzi budovou najvyššieho súdu a námestím Tahrír, keď desiatky maskovaných mužov - pravdepodobne členov protiislamistickej skupiny Čierny blok - podpálili autobus Moslimského bratstva. Bezpečnostné zložky ukončili fyzické potýčky až za pomoci slzotvorného plynu.

K podobným stretom došlo v piatok aj počas protestov v severných provinciách Alexandria, Šarkíja a Dachílija.