Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ekvádor navrhuje presunúť Assangea na svoje veľvyslanectvo vo Švédsku

Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange na archívnej snímke z 1. februára 2012. Foto: TASR/AP

Zakladateľ Wikileaks sa obáva, že zo Švédska by ho mohli vydať do USA, ktoré stránka rozhnevala zverejnením tajných dokumentov.

Quito 22. septembra (TASR) - V spore okolo osudu zakladateľa stránky Wikileaks Juliana Assangea sa črtá možné kompromisné riešenie. Ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patiňo v noci na dnes oznámil, že 27. septembra sa popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku stretne s britským rezortným kolegom Williamom Hagueom, aby s ním hovoril o tomto prípade.

Patiňo navrhuje, aby Assangea, ktorý sa od júna ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, presunuli pod ochranou jeho krajiny na ekvádorskú ambasádu vo Švédsku. Tamojšie úrady žiadajú vydanie 41-ročného Austrálčana na vypočúvanie pre obvinenia so sexuálnych deliktov.

Assange sa obáva, že zo Švédska by ho mohli napokon vydať do Spojených štátov, ktoré stránka Wikileaks rozhnevala zverejnením desaťtisícov tajných amerických dokumentov. Ekvádor mu v auguste udelil politický azyl, no Británia zdôrazňuje, že má povinnosť ho vydať do Švédska, preto by ho v prípade opustenia veľvyslanectva zatkli.