Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Vtáčia chrípka už zasiahla vtáčí ekvádorský raj - súostrovie Galapágy

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Ekvádorské úrady vlani v decembri informovali, že rozmiestnili na Galapágoch monitorovací systém, pretože celosvetový výskyt vtáčej chrípky už zasiahol Južnú Ameriku.

Quito 20. septembra (TASR) - Ekvádorský Národný park Galapágy v utorok oznámil prvé prípady vtáčej chrípky na ostrovoch, ktoré sú domovom jedinečných druhov vtákov a ktoré inšpirovali evolučnú teóriu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Po hláseniach o viditeľne chorých vtákoch na Galapágoch boli zistené tri pozitívne prípady nákazy vírusom H5N1, uviedol park v oznámení.

Odľahlé súostrovie Galapágy je pre pozorovateľov vtákov rajom, kde žije množstvo jedinečných druhov, ako napríklad sula modronohá s čudnými rituálmi párenia a endemické tučniaky, kormorány a albatrosy.

Anglický prírodovedec Charles Darwin vypracoval evolučnú teóriu po tom, ako v roku 1835 skúmal pinky a drozdy mnohohlasné na súostroví Galapágy.

Ostrovy nachádzajúce sa 1000 kilometrov od pobrežia Ekvádoru sú domovom "78 druhov čisto miestnych, domorodých a endemických" vtákov, ako uviedlo ministerstvo životného prostredia.

Ekvádorské úrady vlani v decembri informovali, že rozmiestnili na Galapágoch monitorovací systém, pretože celosvetový výskyt vtáčej chrípky už zasiahol Južnú Ameriku.

Vtáčia chrípka spôsobená vírusom H5N1 sa typicky vyskytuje sezónne, ale keďže od roku 2021 sa prípady objavujú celý rok a po celej zemeguli, podľa vedcov ide o vôbec najväčší doterajší výskyt.

Ochorenie sa šíri prirodzene medzi divými vtákmi, ktoré môžu nakaziť aj domácu hydinu. Liečba vtáčej chrípky neexistuje.

Ľudia sa chorobou neinfikujú okrem zriedkavých prípadov napríklad deväťročného dievčaťa infikovaného v Ekvádore v januári.

Vtáčia chrípka sa už preniesla aj na niektoré cicavce, ako norky chované na farmách, mačky a uškatce ušaté. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto v júli varovala, že to môže pomôcť vírusu ľahšie sa prispôsobiť ľuďom.