Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

El Niňo príde na Nový Zéland iba v náznakoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pravdepodobne však bude slabý a krátkodobý, predpovedali dnes novozélandskí vedci.

Wellington 4. septembra (TASR) - Objavili sa náznaky príchodu klimatického fenoménu El Niňo (Chlapec), ktorý môže priniesť suchá do častí Ázie a ovplyvniť úrodu. Pravdepodobne však bude slabý a krátkodobý, predpovedali dnes novozélandskí vedci.

El Niňo je otepľovanie povrchu tropickej časti Tichého oceánu, ku ktorému dochádzka pravidelne v rozmedzí štyroch až 12 rokov a môže mať ďalekosiahly dopad na celý svet, predovšetkým na produkciu potravín.

"V tropickej oblasti Pacifiku sú prítomné hraničné podmienky El Niňa, predpovedáme príchod slabého a krátkodobého El Niňa počas jari a leta, " uviedol v najnovšej prognóze počasia novozélandský Národný inštitút pre vodu a atmosféru.

Podľa tohto zdroja teplota povrchových vôd oceánu stúpla na úroveň El Niňa, ale ďalšie indikátory, ako je sila vetra, sú stále blízko k normálu. V prvom štvrťroku 2013 sa fenomén El Niňa pravdepodobne rozpadne.

El Niňo zvyčajne prináša podpriemerné dažďové zrážky do ázijsko-tichomorského regiónu, zatiaľ čo časti Latinskej Ameriky a kontinentálnu časť USA môže naopak zasiahnuť daždivejšie počasie, ako je priemer.

Obilný pás USA prežíva najhoršie sucho za vyše 50 rokov, čo vyhnalo ceny obilia a sóje rekordne vysoko.

Experti na počasie v Austrálii a Japonsku už tento mesiac upozornili, že začal vznikať fenomén El Niňo.

Súčasné podnebné podmienky naznačujú, že väčšina Nového Zélandu bude maž až do novembra normálne počasie, dodal meteorologický inštitút. Pripustil však, že Južný ostrov, kde sa nachádzajú hydroelektrárne dodávajúce vyše dve tretiny elektriny krajiny, môže mať menej dažďa ako zvyčajne.