Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Elon Musk spustil v Indonézii satelitný internet Starlink

Indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin, druhý zľava, a Elon Musk, druhý sprava, pózujú po podpísaní dohody o zlepšení konektivity v stredisku verejného zdravia v Denpasare na Bali v Indonézii v nedeľu 19. mája 2024. Foto: TASR/AP

Miliardár Musk, šéf spoločností SpaceX a Tesla, priletel na indonézsky ostrov Bali súkromným lietadlom v nedeľu ráno.

Denpasar 19. mája (TASR) - Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Miliardár Musk, šéf spoločností SpaceX a Tesla, priletel na indonézsky ostrov Bali súkromným lietadlom v nedeľu ráno. Na otázku o investovaní do výroby elektromobilov v Indonézii povedal, že najprv sa sústredí na Starlink.

Indonézsky minister pre investície Luhut Binsar Pandjaitan povedal, že prístup na internet cez Starlink umožní ľuďom v odľahlých oblastiach využívať rovnako rýchly internet ako v mestských oblastiach. V najväčšej ekonomike juhovýchodnej Ázie žije v rámci troch časových pásiem viac ako 270 miliónov ľudí.

Indonézia je treťou krajinou v juhovýchodnej Ázii, kde bude Starlink pôsobiť. Malajzia vydala pre SpaceX licenciu na poskytovanie internetových služieb minulý rok, na Filipínach podpísali zmluvu so SpaceX v roku 2022.

Starlink sa vo veľkej miere používa aj na Ukrajine, vrátane armády, nemocníc, podnikov a humanitárnych organizácií. Tento rok vo februári Kyjev naliehal na spoločnosť SpaceX, aby zabránila Rusku používať terminály Starlink na komunikáciu v okupovaných oblastiach.