Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf EP Schulz bránil Merkelovú pred názormi francúzskych socialistov

Nemecký politik Martin Schulz, v súčasnosti predseda Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Slová predsedu EP boli reakciou na ostré kritiky francúzskych socialistov na adresu Merkelovej v straníckom dokumente, ktorého znenie preniklo do francúzskych médií.

Brusel 30. apríla (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz sa v pondelok počas oficiálnej návštevy u francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda zastal nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorú francúzski socialisti označili za "egoistickú vo svojej nezmieriteľnosti".

Sociálnodemokratický nemecký politik, ktorý v súčasnosti predsedá EP, sa v Paríži stretol aj s prvým tajomníkom Socialistickej strany (PS) Harlemom Désirom, s ktorým rokoval o spoločnom postupe socialistov pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu.

"Angela Merkelová nemôže byť obviňovaná za všetky zlé veci v Európe," uviedol Schulz po stretnutí s prezidentom Hollandom.

Slová predsedu EP boli reakciou na ostré kritiky francúzskych socialistov na adresu Merkelovej v straníckom dokumente, ktorého znenie preniklo do francúzskych médií.

Schulz v tejto súvislosti zdôraznil, že neexistuje "francúzsko-nemecká konfrontácia," o ktorej písali socialisti a dodal, že súčasné vzťahy medzi oboma krajinami ako aj medzi Hollandom a Merkelovou sú "dosť stabilné".

Foto: TASR/AP
"Myslím si, že je nesprávne obviňovať Merkelovú za všetky nedostatky v Európe. V Bruseli okolo rokovacieho stola nie je prítomná iba ona, je tam ďalších 26 premiérov," uviedol v tejto súvislosti Schulz.

V dokumente PS, ku ktorému sa dostali novinári, je nemecká kancelárka opísaná ako "kancelárka úsporných opatrení," ktorá je "egoistická vo svojej neústupčivosti".

Schulz pripomenul, že mu neprináleží komentovať názory francúzskych militantných socialistov a zdôraznil, že on sám ako sociálny demokrat nie je prívržencom politiky Merkelovej, ale nemecká kancelárka nemôže byť stavaná do pozície, že ona sama je vinná za všetky nedostatky v Európe.