Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Erdogan: Turecko spustí o niekoľko dní novú vojenskú operáciu v Sýrii

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jeho vyhlásenie nasledovalo niekoľko hodín po tom, ako USA oznámili, že zriadili pozorovateľské stanovištia na severe Sýrie.

Istanbul 12. decembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu uviedol, že jeho krajina začne "o niekoľko dní" novú vojenskú operáciu proti kurdským militantom východne od rieky Eufrat v severnej Sýrii.

"O niekoľko dní spustíme operáciu, aby sme uchránili východ od Eufratu od separatistickej teroristickej organizácie," povedal Erdogan členom svojej vládnucej strany a armádnym dôstojníkom v Ankare. "Naším cieľom nie sú americkí vojaci," dodal.

Jeho vyhlásenie nasledovalo niekoľko hodín po tom, ako USA oznámili, že zriadili pozorovateľské stanovištia na severe Sýrie, aj s pomocou ktorých by sa malo predchádzať prípadným stretom medzi tureckými vojakmi a Washingtonom podporovanými kurdskými milíciami. Erdogan kritizoval americké rozhodnutie ako krok na "ochranu teroristov" a prisľúbil, že Turecko "zoberie záležitosti do svojich vlastných rúk".

Agentúra DPA pripomína, že kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) kontrolujú veľké územia severnej Sýrie na hraniciach s Tureckom. Ankara sa domnieva, že kurdské milície sú napojené na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná. Washington považuje YPG za svojich spojencov v boji voči Islamskému štátu v Sýrii.

Turecké sily už viedli dve cezhraničné operácie voči kurdským silám v Sýrii - v roku 2016 a začiatkom roku 2018.