Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová vyzvala Rusko, Irán a Turecko, aby ukončili boje v Sýrii

Federica Mogheriniová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom bruselskej konferencie o Sýrii, ktorú EÚ pripravila spolu s OSN, je zozbierať ďalšie finančné prostriedky pre humanitárnu pomoc a prispieť k politickému riešeniu krízy v tejto krajine.

Brusel 25. apríla (TASR) - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová vyzvala v stredu v Bruseli Rusko, Irán a Turecko, aby zastavili boje v Sýrii. Svoju výzvu predniesla na úvod druhého dňa medzinárodnej konferencie s názvom Podpora budúcnosti Sýrie a okolitého regiónu.

Cieľom v poradí druhej bruselskej konferencie o Sýrii, ktorú EÚ pripravila spolu s OSN, je zozbierať ďalšie finančné prostriedky pre humanitárnu pomoc a prispieť k politickému riešeniu krízy v tejto krajine.

Mogheriniová po príchode do Európskej rady, kde sa konajú rokovania vyše 80 národných a medzinárodných delegácií, pred novinármi uviedla, že Irán, Rusko a Turecko - účastníci rokovaní z kazašskej Astany - majú "osobitnú zodpovednosť" za to, aby zabezpečili vhodné podmienky pre prímerie a vyvinuli tlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby sa vrátil za rokovací stôl k mierovým rozhovorom v Ženeve, ktoré sa konajú v réžii OSN.

"Vidíme eskaláciu vojenských aktivít, čo je pravý opak toho, čo sľúbili, že budú robiť," skonštatovala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Organizátori bruselskej konferencie dúfajú, že sa im podarí poskytnúť impulz, ktorým sa obnovia pokojné mierové rokovania, a že podobne ako vlani v apríli sa im podarí presvedčiť darcov o vyzbieraní niekoľkomiliardovej sumy určenej prioritne na humanitárnu pomoc. Vlani sa podarilo získať záväzky vo výške 5,6 miliardy eur.

spravodajca TASR Jaromír Novak