Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ sa na zákaze pesticídov nedohodli, komisia chce včely chrániť

Foto: TASR/Jozef Ďurník

Problém s úhynom včiel trápi rovnako poľnohospodárov ako aj nadnárodné spoločnosti z oblasti chemického a potravinárskeho priemyslu.

Brusel 29. apríla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes rozhodla o dočasnom zákaze používania troch druhov svetovo najpoužívanejších pesticídov, ktoré majú fatálne následky pre včelstvo. Komisia sa pre zákaz rozhodla aj napriek tomu, že sa predstavitelia členských štátov EÚ na stretnutí v Bruseli nezhodli v názore na zákaz pesticídov.

Dnešné hlasovanie o pesticídoch zabíjajúcich včely bolo už druhé v poradí, keď sa členským štátom únie na stretnutí z 15. marca nepodarilo získať jasnú väčšinu 255 hlasov ani pre jeden z návrhov. Trinásť členských krajín vtedy hlasovalo za zákaz pesticídov, deväť krajín, vrátane Slovenska bolo proti a päť štátov sa zdržalo.

Dnešné hlasovanie bolo posledné a aj napriek tomu, že sa členské štáty jasne nedohodli, EK považovala za dostatočné, že 15 krajín hlasovalo za dvojročný zákaz takzvaných neonikotinoidov, ktoré vyrába nemecký koncern Bayer a švajčiarska spoločnosť Syngenta.

Problém s úhynom včiel trápi rovnako poľnohospodárov ako aj nadnárodné spoločnosti z oblasti chemického a potravinárskeho priemyslu.

Združenie hlavných odborárskych poľnohospodárskych centrál v Európe (Copa-Cogeca) žiadala odklad zákazu pesticídov na rok 2014, čo zdôvodňuje veľkými ekonomickými a sociálnymi stratami v prípade ich zavedenia. Odborári uviedli, že zákaz pesticídov povedie k stratám vyčísleným na 2,8 miliardy eur a zániku 50.000 pracovných miest.

Komisia uviedla, že bude dbať na pripomienky členských štátov, ktoré nesúhlasili so zákazom pesticídov, ale hlavné línie tohto opatrenia zostanú nezmenené.

Návrh EK znamená dvojročný zákaz používania troch neonikotinoidov prítomných v pesticídoch používaných pre štyri druhy plodín - kukuricu, repku olejnatú, slnečnicu a bavlnu. Zákaz ich používania bude prebiehať vo viacerých etapách, nakoľko ide o viacero kultúr a rôzne ročné obdobia, keď sú včely najaktívnejšie.

Komisia sa rozhodla pre toto opatrenia na základe odporúčaní Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA). Komisár EÚ pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Tonio Borg ešte pred hlasovaním členských krajín oznámil, že je rozhodnutý pre dočasný zákaz pesticídov. Rozhodnutie o ich zákaze by malo vstúpiť do platnosti od 1. júla tohto roku.