Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

EÚ vyjadrila sústrasť nad smrťou ruského básnika Rubinštejna

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rubinštejna v pondelok 8. januára v Moskve zrazilo auto a vo vážnom stave ho hospitalizovali v nemocnici.

Brusel 15. januára (TASR) - Európska únia v pondelok vyjadrila sústrasť nad úmrtím ruského disidenta, básnika a sociálneho aktivistu Leva Rubinštejna. Zomrel cez víkend vo veku 76 rokov, niekoľko dní po tom, čo ho zrazilo auto. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Nemohol za totalitného Sovietskeho zväzu publikovať, ale jeho diela zverejňoval slobodný svet a boli preložené do mnohých jazykov," napísal na sociálnych sieťach hovorca EÚ Peter Stano. "Staval sa proti anektovaniu Krymu a vojne na Ukrajine," dodal.

Rubinštejna v pondelok 8. januára v Moskve zrazilo auto a vo vážnom stave ho hospitalizovali v nemocnici. "Môj otec, Lev Rubinštejn, dnes zomrel," napísala v nedeľu jeho dcéra Maria na webe.

Ruské ministerstvo dopravy uviedlo, že "vodič nespomalil", keď Rubinštejn prechádzal cez ulicu. Podľa predbežných informácií sa dopustil 19 dopravných priestupkov za posledný rok, informovalo ministerstvo. Úrady podľa rezortu začali vo veci vyšetrovanie.

Lev Rubinštejn je považovaný za kľúčovú postavu sovietskej undergroundovej scény. Bol jedným zo zakladateľov moskovského konceptualistického hnutia, literárnej "avantgardy", ktorá zosmiešňovala oficiálnu doktrínu socialistického realizmu.

Rubinštejn bol otvorene nepriateľský voči Putinovmu režimu a pravidelne protestoval proti silnejúcej represii Kremľa a porušovaniu ľudských práv. Po ruskej invázii na Ukrajinu podpísal s ďalšími renomovanými spisovateľmi otvorený list odsudzujúci "zločineckú vojnu" a "klamstvá" Kremľa.