Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

EÚ vyzvala na dôraznejšiu integráciu Rómov do spoločnosti

Foto: TASR/Roman Hanc

Komisárka EÚ pre spravodlivosť Vivian Redingová upozornila, že členské štáty EÚ sa nesmú obmedziť na stratégie, ktoré existujú len na papieri.

Brusel 23. mája (TASR) - Európska komisia (EK) dnes vyzvala členské štáty EÚ, aby realizovali svoje vnútroštátne stratégie na zlepšenie hospodárskej a sociálnej integrácie 10 až 12 miliónov európskych Rómov.

Komisárka EÚ pre spravodlivosť Vivian Redingová upozornila, že členské štáty EÚ sa nesmú obmedziť na stratégie, ktoré existujú len na papieri a potrebujú dosiahnuť vo vnútroštátnej politike konkrétne výsledky, ktoré sa premietnu do zlepšenia života Rómov.

„Dobrou správou je, že členské štáty splnili svoj záväzok a predložili stratégie integrácie Rómov. Predloženie týchto vnútroštátnych stratégií je prvým a dôležitým krokom,“ uviedla Redingová.

Komisár EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor upozornil, že problémy, ktorým musia rómske komunity v EÚ čeliť, sa síce rôznia, avšak začleňovanie Rómov v celoeurópskom meradle je pre všetkých spoločnou nevyhnutnosťou. Z hľadiska hospodárskeho, sociálneho aj morálneho.

Väčšina členských štátov predložila konkrétne opatrenia dokumentujúce, ako plánujú dosiahnuť dohodnuté ciele. Podľa EK medzi dobré príklady patrí presadzovanie začleňovania Rómov do systému vzdelávania v Slovinsku, Španielsku a Fínsku, programy na zvýšenie miery ich zamestnanosti v Bulharsku a Španielsku či podpora prístupu Rómov k zdravotnej starostlivosti v Maďarsku, Írsku a Rumunsku a tiež opatrenia na zlepšenie ich bývania vo Francúzsku a Maďarsku.

Dnešné hodnotenie však upozorňuje na skutočnosť, že väčšina členských štátov zatiaľ nepridelila dostatočné rozpočtové prostriedky na začlenenie Rómov. Iba 12 krajín (Bulharsko, Česká republika, Grécko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko a Švédsko) vo svojich strategických dokumentoch stanovilo vyčlenené financie – či už zo štátnych prostriedkov alebo zo zdrojov EÚ – a predložilo konkrétne sumy určené na realizáciu politických opatrení na začleňovanie Rómov.

Z dnes zverejnenej správy Agentúry Európskej únie pre základné práva (FRA) a Rozvojového programu Organizácie Spojených národov (UNDP) vyplýva, že život mnohých európskych Rómov zostáva naďalej bez perspektívy a plný hendikepov. Ide o "diabolský kruh diskriminácie, vyčleňovania a biedy."

Pilotný prieskum agentúry FRA zameraný na Rómov sa uskutočnil v 11 členských krajinách EÚ, vrátane SR.

Regionálny prieskum UNDP, Svetovej banky a Európskej komisie sa konal v piatich z nich, vrátane Slovenska, ako aj v šiestich nečlenských štátoch EÚ západného Balkánu a v Moldavsku.

Z výsledkov prieskumu FRA vyplýva, že sociálno-hospodárska situácia Rómov v 11 skúmaných štátoch nie je v štyroch hlavných oblastiach - zamestnanosti, vzdelávaní, bývaní a zdravotnej starostlivosti - uspokojivá.