Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Štatistika: Počet žiadateľov o azyl v EÚ vlani prekročil jeden milión

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nemecko zostáva naďalej hlavnou destináciou žiadateľov o azyl. Vlani tam od januára do decembra zaznamenali približne 334.000 nových žiadostí o udelenie azylu.

Valletta 28. februára (TASR) - Počet žiadateľov o azyl v krajinách EÚ vlani prevýšil hranicu jedného milióna a vzrástol o približne 18 percent v porovnaní s rokom 2022. Vyplýva to z výročnej správy Agentúry Európskej únie pre azyl (EUAA) zverejnenej v stredu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

EUAA, ktorá sídla na Malte, zaznamenala vlani v 27 členských krajinách EÚ, v Nórsku a vo Švajčiarsku celkovo 1,14 milióna žiadostí o azyl. Z údajov agentúry vyplýva, že najviac žiadateľov opäť pochádzalo z vojnou zmietanej Sýrie. Po Sýrčanoch nasledovali žiadatelia o azyl z Afganistanu. Koncom minulého roka po vypuknutí vojny v Pásme Gazy sa zvýšil tiež počet Palestínčanov, ktorí chceli prísť do Európy.

Nemecko zostáva naďalej hlavnou destináciou žiadateľov o azyl. Vlani tam od januára do decembra zaznamenali približne 334.000 nových žiadostí o udelenie azylu.

Celkový počet žiadateľov o azyl v krajinách EÚ v posledných rokoch neprekročil jeden milión. V roku 2022 EUAA napríklad zaznamenala asi 996.000 žiadateľov. Oveľa väčší počet žiadateľov o azyl však bol v EÚ zaznamenaný napríklad v rokoch 2015 (1,4 milióna) a 2016 (1,3 milióna).

Počet žiadateľov o azyl nezahŕňa vyše 4,4 milióna ľudí z Ukrajiny, ktorí do Európy ušli po začiatku invázie Ruska vo februári 2022 a bol im udelený štatút dočasnej ochrany.