Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Eurokomisia spúšťa diskusie o možnostiach využitia globalizácie

Frans Timmermans Foto: TASR/AP

Európania musia získavať vzdelanie a zručnosti potrebné na to, aby držali krok s vývojom ekonomík, upozornil Frans Timmermans.

Brusel 10. mája (TASR) - Európska komisia (EK) zverejnila dnes svoj diskusný dokument o možnostiach využitia globalizácie, ktorého zámerom je na základe posúdenia výhod a nevýhod globalizácie dospieť k zisteniu, ako ju môžu EÚ a jej členské štáty usmerňovať v prospech svojej budúcnosti.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans upozornil, že globalizácia pôsobí na európske hospodárstvo pozitívne, občania EÚ ju však nevnímajú ako prínos, ak jej výhody nie sú rozdelené spravodlivo a rovnomernejšie.

"Európa sa musí podieľať na prepísaní globálnych pravidiel tak, aby voľný obchod znamenal aj spravodlivý obchod. Globalizácia sa musí stať udržateľnou a musí prinášať úžitok všetkým Európanom," vyhlásil Timmermans. Upozornil tiež, že Európania musia získavať vzdelanie a zručnosti potrebné na to, aby držali krok s vývojom ekonomík.

Podľa podpredsedu EK pre pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrkiho Katainena predstavuje globalizácia "ohromujúcu silu", ktorá EÚ a zvyšku sveta prináša výhody, ale aj mnohé výzvy.

"Európa musí podporovať svetový poriadok založený na pravidlách, konať proti nekalým praktikám a zvýšiť odolnosť našich spoločností a konkurencieschopnosť našich hospodárstiev v rýchlo sa meniacom prostredí," tvrdí Katainen.

Diskusný dokument sa otvorene venuje tomu, čo globalizácia priniesla EÚ - pomohla miliónom ľudí na celom svete vymaniť sa z chudoby, chudobnejším krajinám umožnila dobehnúť tie bohatšie a svetový obchod podporil hospodársky rast EÚ, keď každá miliarda eur dodatočného vývozu podporí 14.000 európskych pracovných miest. Z lacnejšieho dovozu majú prospech najmä chudobnejšie domácnosti.

Tieto výhody však podľa eurokomisie nie sú automatické a ani rovnomerne rozdelené medzi občanov. Európa je pod tlakom toho, že iné krajiny nemajú rovnaké normy v oblasti zamestnanosti či životného prostredia a bezpečnosti, čo znamená, že schopnosti európskych podnikov konkurovať zahraničným partnerom iba na základe ceny sú obmedzené. To vedie k zatváraniu fabrík, strate pracovných miest, tlakom na zníženie miezd a zhoršeniu pracovných podmienok zamestnancov.

Riešenie týchto problémov však podľa EK nespočíva v protekcionizme ani v politikách nezasahovania. Brusel tvrdí, že globalizácia môže byť prospešná, ak sú jej prínosy správne využité, a preto EÚ musí zabezpečiť lepšie rozdelenie prínosov globalizácie spoluprácou s členskými štátmi a regiónmi, medzinárodnými partnermi a inými zainteresovanými stranami.

Komisia pripomenula, že približne tretina národného dôchodku EÚ pochádza z obchodu zo zvyškom sveta. Spolu s rastom zámorských trhov rástol aj európsky vývoz, a tým aj počet lepšie platených pracovných miest. Globalizácia však prináša aj výzvy. Mnohí Európania sa obávajú, že globalizácia vedie k nerovnosti, strate pracovných miest, sociálnej nespravodlivosti či k znižovaniu noriem životného prostredia, zdravia alebo ochrany súkromia a cítia sa ohrození, pokiaľ ide o identitu, tradície a spôsob života. Tieto obavy treba podľa EK pomenovať a riešiť.