Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Europoslanci vyjadrili obavy o budúcoročný rozpočet EÚ

Usmernenia odrážajú priority europoslancov pre rozpočet EÚ na rok 2013. Európska komisia v súčasnosti už pracuje na návrhu rozpočtu, ktorý bude zverejnený v polovici apríla.

Štrasburg/Brusel 14. marca (TASR) – Európsky parlament (EP) dnes v správe o usmerneniach na prípravu budúcoročného rozpočtu EÚ varoval členské štáty, aby sa nesnažili o jeho umelé zníženie, ktoré by ignorovalo reálne potreby a očakávané platby. Cieľom poslancov EP je zabrániť členským štátom dostať Európsku komisiu (EK) do situácie, keď nebude schopná naplniť svoje zmluvné záväzky, ako tomu bolo v decembri 2011.

Usmernenia odrážajú priority europoslancov pre rozpočet EÚ na rok 2013. Európska komisia v súčasnosti už pracuje na návrhu rozpočtu, ktorý bude zverejnený v polovici apríla.

Poslanci EP vyjadrili "mimoriadne znepokojenie" nad hroziacim nedostatkom prostriedkov na platby na rok 2012. V decembri 2011 Rada EÚ (členské štáty) odmietla poskytnúť dostatočné financie na pokrytie pohľadávok v celkovej výške 10 miliárd eur, nakoľko niektoré členské štáty spochybnili finančné údaje poskytnuté EK. Tieto platby sa následne preniesli do roku 2012, čo môže v danom roku spôsobiť nedostatok finančných prostriedkov.

"Opätovné odsunutie platieb do roku 2013, posledného roku súčasného viacročného finančného rámca, keď sa zvyčajne objem platieb zvyšuje, by mohlo viesť k úrokom z dlhu a strate dôveryhodnosti európskych politík. Riešenie sa musí nájsť tento rok, a to čo najskôr," uviedol parlamentný spravodajca budúcoročného rozpočtu, taliansky poslanec Giovanni La Via.

Ak sa Rada rozhodne umelo zoškrtať platby aj tento rok, členské štáty by mali jasne a verejne určiť a odôvodniť, ktoré programy a projekty EÚ by mali byť odsunuté alebo úplne zrušené, uviedli europoslanci.

Budúcoročný rozpočet by sa podľa EP mal zamerať na zvyšovanie zamestnanosti mladých a podporu malých a stredných podnikov. Poslanci v tejto súvislosti privítali vyjadrenia členov Európskej rady z 30. januára.

Podpora rastu a vytvárania pracovných miest si vyžaduje osobitné opatrenia a viac úsilia pri vytváraní rozpočtu. Dôraz by sa mal klásť na zvyšovanie konkurencieschopnosti, podporu inovácií a malých a stredných podnikov. Tieto opatrenia viedli v rokoch 2002 - 2010 k vytvoreniu až 85 % nových pracovných miest a sú vnímané ako chrbtová kosť hospodárskeho rastu v EÚ.