Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Európske bezpilotné bojové lietadlo absolvovalo úspešný test

Bezpilotné lietadlo spoločnosti Dassault Aviation nEUROn. Foto: TASR/AP

Správu priniesol výrobca lietadiel Dassault Aviation. Lietadlo nEUROn je zjednotením vývoja strojov v rôznych európskych krajinách. Stálo 400 miliónov eur.

Paríž 1. decembra (TASR) - Európske neviditeľné bezpilotné bojové lietadlo nEUROn dnes úspešne absolvovalo svoj prvý skúšobný let. Stroj ráno v sprievode stíhačky Rafale vzlietol z testovacej dráhy spoločnosti Dassault pri francúzskom meste Istres a o približne 25 minút neskôr tam opäť pristál. Oznámil to podľa agentúry DPA francúzsky výrobca lietadiel Dassault Aviation.

Dassault nEUROn bol vyvinutý ako tzv. technologický demonštrátor, výroba sa preto obmedzila na jediný kus, slúžiaci na vývoj nových technológií. Projekt nEUROn za 400 miliónov eur je zjednotením vývoja strojov tejto kategórie v rôznych európskych krajinách - Taliansku, Švédsku, Španielsku, Švajčiarsku a Grécku. Na celý vývoj centrálne dozerá Francúzsko.

Lietadlo je vyrobené z kompozitného materiálu a môže sa stať prakticky neviditeľným. Hoci váži sedem ton a veľkosťou zodpovedá stíhačke Mirage-2000, na radare nie je nEUROn nie väčší ako vrabec, povedal Didier Gondoin, technický riaditeľ Dassault Aviation.

Odborníci predpokladajú, že ozbrojené bezpilotné lietadlá zohrajú v budúcnosti dôležitú úlohu v leteckých bitkách. nEUROn je považovaný za predchodcu novej generácie stíhacích lietadiel, ktoré majú nahradiť existujúce európske modely Rafale, Gripen a Eurofighter.