Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európsky parlament schváli nové pravidlá zdieľania civilnej ochrany

Ilustračné foto Foto: TASR

Mechanizmus rescEU bude aktivovaný Európskou komisiou v prípade, ak niektorý členský štát nebude disponovať dostatkom vlastných zdrojov na zvládnutie následkov katastrofy.

Brusel/Štrasburg 12. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili zmenu pravidiel upravujúcich fungovanie mechanizmu civilnej ochrany EÚ, ktorý počas lesných požiarov, búrok a povodní v rokoch 2017 a 2018 dosiahol svoje limity.

Schválená legislatíva, na ktorej znení sa europoslanci neformálne dohodli so zástupcami Rady EÚ (ministri členských krajín) vlani v decembri, by mala účinnejším zdieľaním prostriedkov civilnej ochrany umožniť členským štátom rýchlejšiu a účinnejšiu reakciu na prírodné živly a katastrofy spôsobené ľudskou činnosťou. V súčasnosti je mechanizmus civilnej ochrany EÚ dobrovoľným systémom, prostredníctvom ktorého Únia koordinuje dobrovoľné príspevky štátov na pomoc postihnutej krajine.

Európska komisia v novembri 2017 navrhla vytvorenie špecializovanej rezervy operačných kapacít na úrovni EÚnie — rescEU. Ide o mechanizmus, ktorý posilní systém reakcie na katastrofy v členských štátoch a zlepší pripravenosť a prevenciu.

Poslanci v novej právnej úprave presadili vytvorenie rezervy zdrojov rescEU, ktorej súčasťou budú napríklad lietadlá na hasenie lesných požiarov, výkonné čerpadlá, poľné nemocnice a pohotovostné lekárske tímy využiteľné v prípade krízovej situácie.

Mechanizmus rescEU bude aktivovaný Európskou komisiou v prípade, ak niektorý členský štát nebude disponovať dostatkom vlastných zdrojov na zvládnutie následkov katastrofy.

Parlament posilnil aj takzvanú Vedomostnú sieť EÚ v oblasti civilnej ochrany, ktorá by mala podporovať výcvik, spoločné cvičenia a výmenu poznatkov mladých profesionálov a dobrovoľníkov civilnej ochrany.

"Podarilo sa nám postupovať dostatočne rýchlo, aby sme boli pripravení ešte pred letom a vyhli sa tak opakovaniu situácií z Grécka v roku 2018 a Portugalska v roku 2017," uviedla spravodajkyňa uznesenia, talianska poslankyňa Elisabetta Gardiniová. Podľa nej sú na záchranu ľudských životov potrebné účinné prostriedky a nástroje a tiež princípy solidarity a ochrany bezpečia občanov.

Za uznesenie o nových pravidlách pre mechanizmus rescEU hlasovalo 620 poslancov, 22 bolo proti a 35 sa zdržalo hlasovania. Nové pravidlá by mali nadobudnúť účinnosť ešte pred začiatkom leta, najprv ich však musí odsúhlasiť aj Rada EÚ.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)