Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Európsky súd eviduje sťažnosti Kataláncov na vládu v Madride

Na snímke Carles Puigdemont Foto: TASR/AP

Hovorca Európskeho súdu pre ľudské práva, súdnej inštitúcie zo Štrasburgu fungujúcej pri Rade Európy potvrdil, že boli podané štyri sťažnosti katalánskych zástupcov.

Brusel/Štrasburg 10. novembra (TASR) - Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý našiel dočasné útočisko v Belgicku, a šéfka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová podali sťažnosť voči Madridu na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Uviedla to v piatok tlačová agentúra Belga.

"Súd potvrdil, že boli podané štyri sťažnosti katalánskych zástupcov," uviedol hovorca ESĽP, súdnej inštitúcie zo Štrasburgu fungujúcej pri Rade Európy. Signatárkou jednej zo sťažností, doručenej 18. októbra, je Forcadellová; podľa hovorcu na nej nechýba ani podpis katalánskeho expremiéra Puigdemonta.

Španielsky najvyšší súd v piatok prepustil Forcadellovú z väzby potom, ako bola zložená stanovená kaucia vo výške 150.000 eur.

V prípade označenom ako "Forcadellová a Lluís a ostatní proti Španielsku" sa bývalá šéfka katalánskeho parlamentu spolu so 76 ďalšími žalobcami, katalánskymi poslancami, sťažuje na španielsky ústavný súd, ktorý sa snažil zablokovať snahy o nezávislosť Katalánska.

ESĽP dostal podobné individuálne sťažnosti aj zo strany troch občanov Španielska. Súdna inštitúcia Rady Európy sa tak stala ďalším hráčom vtiahnutým do katalánskej krízy.